Ezeket látta már?

"Amerikai cigaretta"

Gyilkos amerikai cigaretták! Sokkal magasabb a dohányspecifikus nitrózaminok koncentrációja az Amerikában gyártott cigaretták füstjében, mint külföldiekében.

Az Egyesült Államok Betegségellenőrző és –megelőző Központjában dolgozó kutatók amerikai, ausztrál, brit és kanadai cigarettákat hasonlítottak össze, és azt találták, hogy a hazai termékekben sokkal magasabb, mintegy háromszoros a dohányspecifikus nitrózaminok szintje, mint a vizsgált külföldi füstölnivalókban.

"Amerikai cigaretta"

A kutatók kimutatták azt is, hogy a nitrózaminok szintje – bár általánosan magasabb volt, mint a vizsgált egyéb mintákban -, erős kilengéseket mutatott attól függően, hogy milyen márkáról volt szó. A vizsgálatot végző központ közleményben tudatta a sajtóval az eredményeket, és egyben kérte a dohánytermékek gyártóit, hogy a súlyosan rákkeltő nitrózaminok szintjét csökkentsék.

"Két dolog aggaszt engem ezzel kapcsolatosan – nyilatkozta Dr. Norman Edelman, az Amerikai Tüdő Szövetség orvos-igazgatója – az egyik természetesen az, hogy az amerikai dohányzó lakosság sokkal magasabb nitrózamin koncentrációnak van kitéve, mint külföldi társaik, a másik az, hogy a kutatást végző szakemberek azt hiszik, hogy ennek az egy rákkeltő anyagnak a redukálása hatékony lépés lehet, pedig épp ellenkezőleg, ezáltal az emberek azt hiszik majd, hogy a cigik biztonságosabbak lettek, pedig a füstben még több száz más veszélyes rákkeltő anyag van."

Forrás: Medipress