A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Áttörés: Célzottan lehet irtani a rákos sejteket ezekkel a fehérjékkel

#rákgyógyítás #rák #daganat #áttörés
2019.05.09.

Mesterséges fehérjéket állítottak elő, amik képesek felismerni azokat a biológiai jelátviteli utakat, ahol meg tudják semmisíteni rákos sejteket. Mindezt úgy, hogy közben megkímélik az egészséges sejteket. A Stanford Egyetem kutatóinak a felfedezése hatalmas áttörést jelenthet a rákgyógyításban.

Hirdetés

Ez az újfajta személyre szabható kezelés kettő fehérjén alapszik - amiket együtt a kutatók RASER-nek hívnak. Az egyik fehérje a rákos sejtekben található "állandó növekedés" jelzésére aktiválódik, a másik fehérje pedig azt a kutatók által programozott választ hordozza, ami arra késztetik a rákos sejtet, hogy elpusztuljon. 

Áttörés lehet a rákgyógyításban

Mivel a kísérlet sikeresnek bizonyult a laboratóriumi eredmények alapján, a kutatók úgy vélik, a jövőben ez egy újfajta rákgyógyító terápia alapja lehet. Ezeknek a mesterséges fehérjéknek köszönhetően a rákterápiák nem kívánt mellékhatásait lehetne csökkenteni. "Mindig is kutattuk, hogyan lehetséges csak és kizárólag a rákos sejteket elpusztítani, az egészségeseket pedig megvédeni. A rákos sejtek egy téves jelzésnek köszönhetően kezdenek nőni, így ha másfajta jelzést továbbítunk a rákos sejteknek, képesek lennénk "meghekkelni" őket." Mondta Michael Lin, neurobiológus és biomérnök professzor.

"Már rengeteg információt gyűjtöttünk a rákról, hogyan jelez és hogyan lép kapcsolatba az immunrendszerünkkel. Végre használni is tudjuk ezt a tudást, kombinálva a szintetikus biológiával. A RASER a világon először képes arra, hogy szelektíven a rákos sejtek ellen irányuljon a kezelés, míg az egészséges sejtekben nem tenne kárt." - jelent meg a sciencedaily oldalán.

Kiderült a rák kialakulásának a fő oka - kattintson tovább!

Forrás: sciencedaily.com
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.