Ezeket látta már?

Az életmód is fontos rákkockázat!

A Nagy-Britanniában évente diagnosztizált 134 ezer rákos megbetegedés 40 százalékát elkerülhető életmódbeli választások okozzák, például a dohányzás, az italozás vagy a helytelen táplálkozás - idézett egy friss jelentést a BBC hírportálja (www.bbc.co.uk).

A Cancer Research UK elnevezésű brit szervezet jelentése szerint a dohányzás a főbűnös, hiszen a rákos megbetegedések 23 százalékát okozza a férfiaknál és 15,6 százalékát a nőknél.

Az életmód is fontos rákkockázat!

Ezt követi a friss gyümölcsök és zöldségek étrendbeli hiánya a férfiaknál, a nőknél pedig a túlsúly - írták a British Journal of Cancer című folyóiratban nyilvánosságra hozott jelentés szerzői, akik szerint ez az eddigi legátfogóbb elemzés a témában.

"Sok ember úgy hiszi, hogy a rák a sorssal függ össze, vagy a 'génekben rejlik', és szerencse kérdése, hogy megkapják-e" - figyelmeztetett Max Parkin professzor, a tanulmány vezető szerzője.

A férfiaknak azt javasolják a jelentés szerzői, hogy hagyják abba a dohányzást, egyenek több gyümölcsöt és zöldséget, és csökkentsék az elfogyasztott alkohol mennyiségét. A nőknek szintén a dohányzásról való leszokást ajánlják az első helyen, valamint azt, hogy figyeljenek a testsúlyukra.

Egyes ráktípusoknál más-más környezeti és életmódbeli tényező növeli a kockázatot. Így a tüdőrák hátterében sokszor áll a dohányzás, a mellrákok mintegy tizede függ össze a túlsúllyal a gyomorrákos esetek ötöde pedig az étrend túlzott sótartalmával lehet kapcsolatban a jelentés szerint.

Számításaikat a kutatók az 1993 és 2007 közötti tizenöt éves periódus adataira alapozták, 18 különböző ráktípus gyakoriságát vizsgálták.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához