Ezeket látta már?

Az emlőrák ellen vette fel a harcot Hódmezővásárhely

2009.10.12. Módosítva: 2015.11.04.

Közös kerékpározással hívják fel a figyelmet szombaton az emlőrákellenes küzdelem fontosságára Hódmezővásárhelyen; az esemény egy pályázati támogatással megvalósuló többéves program első lépése lesz - közölték a szervezők sajtótájékoztatójukon pénteken.

Kallai Árpád, a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház főigazgatója elmondta: a Magyar Rákellenes Liga, az Egészséges Vásárhely Program (EVP) és a Kapcsolat Központ közös szervezésében megvalósuló kétéves programot, az amerikai Bristol-Myers Squibb Alapítvány százötvenezer dollárral támogatja. A kezdeményezés célja, hogy speciális eszközök alkalmazásával a hátrányos helyzetű nőket is minél nagyobb számban bevonják emlőrákszűrő programokba.

Csányi Péter, az EVP programigazgatója a projekt részleteiről kifejtette: ennek keretében munkacsoportokat hoznak létre, amelyekben a háziorvosok, a nővérek és szociális segítők közösen dolgoznak a hátrányos helyzetű, illetve alacsony szűrési részvételt mutató csoportok bevonásán. Emellett segítik a szociális munkások, védőnők és családsegítők munkáját, hogy személyre szabottan szólítsák meg az érintetteket. A program keretében mammográfiás szakasszisztenseket képeznek, átfogó, a mammográfiás szűrést segítő informatikai fejlesztést hajtanak végre, valamint tervezik egy emlőklub létrehozását is.

Az EVP, a Magyar Rákellenes Liga és a Kapcsolat Központ együttműködő partnerként 2009 nyarán pályázott sikeresen a Bristol-Myers Squibb (BMS) Alapítvány A rosszindulatú daganatos megbetegedésekkel kapcsolatos egyenlőtlenségek csökkentése Közép- és Kelet-Európában elnevezésű programjára. A BMS Alapítvány programjában öt ország öt pályázata részesült támogatásban, a bíráló bizottság több mint hatvan pályázat közül választotta ki egyetlen magyarként a vásárhelyi projektet. A nyertes pályázati program az EVP eddigi háziorvosi emlőszűrő programjának folytatásaként valósul meg.

Az emlőrák a tüdőrák és a vastagbélrák után a harmadik leggyakoribb daganatos halálozási ok Magyarországon; 2005-ben valamivel több mint kétezer nő halt meg emlőrák következtében hazánkban. Ezzel a mutatóval hazánk még mindig az elsők közt van az EU tagállamok között a halálozásban.

A szűrőprogrammal együtt Lázárné Megyeri Zita fővédnökségével indul útjára a Nők az Egészséges Vásárhelyért Mozgalom is, amely kiemelt szerepet játszhat az emlőrákellenes küzdelemben, valamint az egészséges életmód népszerűsítésében.

Forrás: MTI