Ezeket látta már?

Baktériumok segítenek a rákos sejteket elpusztítani a legújabb eljárás során

kutatás

A mágnessel irányított baktériumokkal, mikrorobotokkal közvetlenül a daganatos sejtekhez tudják juttatni a gyógyszert.

A rákos sejtek növekedésének megakadályozása a modern orvostudomány egyik legnagyobb kihívása. A Max Planck Institute for Intelligent Systems kutatócsoportja nemrég kidolgozott egy módszert, ami éppen ezt a problémát hivatott megoldani: a szakemberek mágnessel irányított mikrorobotokat használnak gyógyszerhordozóként - írja az Interesting Engineering alapján a HVG.hu

E. coli baktériumokhoz nanoliposzómákat (ezek tárolják a gyószert) és mágneses nanorészecskéket csatoltak, és ezek a speciális kötőelemek változtatták mikrorobottá a közönséges baktériumokat.

Nem ez az első alaklom, hogy ilyenre tettek kísérletet, azaz, hogy mikroorganizmusokra gyógyszereket erősítsenek. Most sikerült először kivitelezni Birgül Akolpoglunak és csapatának. A szakértők a kutatás során olyan anyagokat alkalmaztak, amelyek fokozták a közönséges baktériumok kapacitását.

Amennyiben továbbra is sikerrel járnak, meg tudna valósulni az, hogy a daganatkezelés célzottan zajlik, a kutatók szerint fájdalommentesen, és nem károsítaná a szervezet egészséges sejtjeit.

Olvasson tovább! 6 szokás, ami vastagbélrákhoz vezethet a gasztroenterológus szerint

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához