Ezeket látta már?

Csak óvatosan a napozással!

Március közepére végre beköszöntött az igazi tavasz, eltehetjük a télikabátot és napi szinten élvezhetjük a napsütést. A napfény jótékony hatással van szervezetünkre, lelkünkre és testünkre egyaránt. Több időt tölthetünk a szabadban, a kellemes tavaszi időjárás széles mosolyt csal arcunkra, és elfelejthetjük a téli depressziót, lehangoltságot. Nem csak kedélyállapotunkra, de szervezetünkre is jó hatással van egy napsütötte délután. Az elsődleges D vitamin forrásunkat is a napsugarak jelentik, melynek kulcsfontosságú szerepe van az immunrendszerünk megerősítésében. Azonban mielőtt kifeküdnénk az udvarra napozni, nem árt tisztában lenni a ránk leselkedő veszélyekkel is.

Az elvékonyodott ózonréteg által fellépő erős UV sugárzásnak és a túlzásba vitt napozási szokásainknak köszönhetően egyre szaporodik a melanomás esetek száma az egész világon, elsősorban a fehérbőrűek körében.

Csak óvatosan a napozással!

A melanoma - azaz a bőr festéktermelő sejtjeinek (melanociták) kóros elváltozása - a bőrből kiinduló daganatos megbetegedések legveszélyesebb típusa. A melanoma malignum (rosszindulatú festékes anyajegy) elsősorban a fehérbőrűek körében jelentkezik. Ez a bőrdaganat - az Anyajegy Ambulancia vizsgálati tapasztalatai szerint is - leggyakrabban már meglévő festékes anyajegyből alakul ki. Az esetek jelentős hányadánál a törzsön vagy a végtagokon alakul ki. A melanoma előfordulási gyakorisága növekvő tendenciát mutat az utóbbi évtizedekben Magyarországon is.

A melanomában szenvedő betegek száma megkétszereződik évtizedenként, Magyarországon 100 000 lakosból 12 ember szenvednek ebben a bőrbetegségben. Sajnálatos hír, hogy az 1mm-nél vastagabb melanomák gyakorisága is növekedésnek indult az utóbbi években. A betegség diagnosztizálása általában a 45 év felettiek körében figyelhető meg, viszont mostanra egyre több a fiatal, 20-35 év közötti páciens is. Magyarországon több mint ezren halnak meg melanomában, melyet egy kis odafigyeléssel csökkenteni lehetne.

Azok a betegek, akik nagyszámú, illetve szabálytalan alakú anyajegyekkel vannak megáldva, veszélyeztetettebbek, ezért jobban oda kell figyelniük bőrük egészségére. Amennyiben anyajegye megnagyobbodna, a színe megváltozna vagy egyéb alaki változást észlelne, azonnal forduljon bőrgyógyászhoz. Korai diagnózis esetén a gyógyulás esélye 95%-os értéket mutat az adatai alapján.

A megelőzéshez nagyon fontos, hogy évente legalább egyszer vegyen részt egy anyajegyszűrő vizsgálaton egészsége érdekében. Emellett ügyeljen arra, hogy lehetőleg ne tartózkodjon sokat a tűző napon, valamint magas (30 SPF

Forrás: Sajtóközlemény