Ezeket látta már?

D3-vitamin és rákkockázat: nemcsak a dózis, az adagolás gyakorisága is számít

d-vitamin, daganat, rák, tumor

A nagyobb adagú D3-vitamin hosszabb időközönként történő fogyasztása 12%-kal csökkentette a rákos halálozást egy kutatás során.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt a D-vitamin és a rákkockázat közötti összefüggésről:

"A D3-vitamin szedése összességében nem csökkentette statisztikalilag jelentősen a rákos halálozást egy meta-analízisében (előre meghatározott minőségű klinikai vizsgálatok összesített értékelésében), mert a kockázat megfigyelt 6%-os csökkenése nem volt statisztikailag jelentős.

Egy alcsoport-elemzés azonban feltárta, hogy a napi adagolású D3-vitamin, ellentétben a nagy adagok hosszabb időközönként történő adagolásával, 12%-kal csökkentette a rákos halálozást.

Amikor mind a 14 bevont vizsgálatot összevonták, nem született statisztikailag jelentős eredmény. Mikor azonban a vizsgálatokat aszerint osztották fel, hogy a D3-vitamint naponta alacsony dózisban vagy nagyobb adagokban, de hosszabb időközönként adták-e, nagy különbség volt megfigyelhető. A négy vizsgálatban, ahol ritkábban, de nagyobb dózisokat alkalmaztak, nem volt hatás a rák okozta halálozásra. Ezzel szemben a napi adagolással végzett tíz vizsgálatban a kutatók statisztikailag jelentős, 12 százalékos csökkenést állapítottak meg a rákos halálozásban."

D-vitamin-hiány és stroke

A D-vitamin az egészségünk más területeire is kihat. A tavaszi fáradtságot például a D-vitamin hiánya is okozhatja. D-vitamint leginkább arról ismerjük, hogy a kalcium felszívódását segíti, így járul hozzá a csontok egészségéhez, de a legújabb kutatások azt is vizsgálják, hogy a szív- és érrendszeri egészségünkre is hatással lehet.

Hivatkozás: Kuznia, S., et al. (2023). Efficacy of vitamin D3 supplementation on cancer mortality: Systematic review and individual patient data meta-analysis of randomised controlled trials. Ageing Research Reviews. doi.org/10.1016/j.arr.2023.101923.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Nem túlzás: mindenkinek ajánlott a D-vitamin pótlása! Ennyit szedjen belőle

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#vitaminok

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához