Ezeket látta már?

Daganat: kisebb eséllyel alakulhat ki vegánoknál, vegetáriánusoknál

2022.02.28.
vegán, vegetáriánus, daganat, rák

A kevesebb húst fogyasztó vagy vegán vagy vegetáriánus étrendet követő embereknél alacsonyabb lehet bizonyos rákos megbetegedések kockázata.

A vegetáriánusok és a kevesebb húst fogyasztóknál kisebb valószínűséggel alakulhat ki daganatos elváltozás azokhoz képest, akik rendszeresen, a hét szinte minden napján esznek húst - írja az Insider egy oxfordi kutatásra hivatkozva.

Az sem mindegy heti hányszor eszünk húst

Az Oxfordi Egyetem kutatói 472 377 olyan 40-70 év közötti brit felnőtt adatait elemezték, akiknek a vizsgálat kezdetén nem volt tumoruk. A résztvevőket átlagosan 11 évig követték. A kutatók összehasonlították a rákos megbetegedések arányát azzal, hogy milyen gyakran ettek az emberek húst, beleértve a feldolgozott húsokat, a marhahúst, a sertéshúst, a bárányt és a baromfit is. A halat külön kategóriaként vették figyelembe.

Azt találták, hogy a vegetáriánusok és vegánok általános rákkockázata 14%-kal alacsonyabb volt azokhoz képest, akik szinte minden nap - átlagban hetente több, mint ötször - húst ettek. Azoknál, akik halat ettek, de húst nem, 10%-kal, akik pedig ritkábban ettek húst, 2%-kal volt alacsonyabb a daganatok kialakulásának kockázata.

"Bizonyos ráktípusok esetében a különbség még jelentősebb volt, ami meglepte a kutatókat" - mondta el az Insidernek a kutatás vezetője, Cody Watling, az Oxfordi Egyetem doktorandusza.

A húsevés szerepe a prosztatarák és a mellrák kialakulásában

A legjelentősebb különbséget a vegetáriánus vagy a csak halat és a tenger gyümölcseit fogyasztó férfiak prosztatarák kockázata mutatta: náluk 20-31%-kal alacsonyabb volt a rák valószínűsége, mint húsevő társaiknál. A nőknél ugyanezt tapasztalták a menopauza utáni mellrák kockázata kapcsán.

Prosztatarák: ezért végeztessen MRI-t a biopszia előtt- olvasson tovább!

"Bár további kutatásokra van szükség az étrend és a daganatos megbetegedések közötti kapcsolat megértéséhez, az eredmények azt sugallják, hogy az sem mindegy, hogy milyen húst eszünk" - mondta Watling. Egyes bizonyítékok ugyanis arra utalnak, hogy míg a feldolgozott hús növelheti az egészségügyi kockázatokat, a feldolgozatlan vörös hús vagy baromfi nem.

Függetlenül azonban attól, hogy milyen típusú húst fogyasztunk, a sok zöldség fogyasztása tudományosan megalapozott előnyökkel jár a rák és más krónikus betegségek kockázatának csökkentése, és az általános egészségi állapot javítása szempontjából.

Forrás: insider
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához