Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

A daganatos betegség kezelésének sikere többtényezős

koronavírus, bezártság, depresszió

Az onkológiai betegek számára dupla nehézséget okoz a pandémia. Sokakban felmerül a kérdés, hogy el merjen-e menni a koronavírus miatt a kezelésekre, folytassa-e a megkezdett terápiát? Megkérdeztük a szakértők véleményét a témáról.

Prof. Dr. Tamási Lilla tüdőgyógyász, klinikai onkológus, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság vezetőségi tagja:

Tüdőrák esetében nem lehet nagyon sokáig halasztani sem a kivizsgálást, sem a kezelést. Amennyiben tüdőrák gyanúja merül fel, a kivizsgálásnak néhány héten belül el kell kezdődnie, függetlenül attól, hogy vírushelyzet van vagy nincs. A tüdőgyógyászati járó- és fekvőbeteg szolgálatok országszerte elvégzik ezeknek a betegeknek a vizsgálatát a járványhelyzet alatt is.

Prof. Dr. Tamási Lilla Prof. Dr. Tamási Lilla Forrás: egeszsegkalauz.hu

Ha valaki már gyógyszeres kezelésben részesül tüdőrák miatt, - ami lehet kemoterápia, citosztatikus kezelés, sugárterápia, célzott kezelés, vagy immunterápia - ne hagyja abba a járvány miatt! Nagyon fontos, hogy ezeket a kezeléseket folytatni kell, ezekre a betegek járjanak, függetlenül a járványhelyzettől, mert egy daganatterápiát hosszabb időre abbahagyni sokkal nagyobb veszélyt jelent a betegre nézve, mint annak a veszélye, hogy esetleg a beteg az egészségügyi ellátórendszeren belül megfertőződik ezzel a vírussal. Az onkológiai ellátószemélyzet a tüdőgyógyászatokon és az onkológiákon is az előírt biztonságos személyi védőeszközben látja el a betegeket. A helyes maszkhasználattal megvédhetjük magunkat és másokat az esetleges fertőzéstől.

Fontos megemlíteni, hogy a betegek gyakran félnek az immunterápiától, mert azt gondolják, hogy az immunrendszer működését negatívan befolyásolja. Ez a kezelési mód a járvány alatt sem veszélyesebb, mint maga a daganat, amennyiben a kezelést nem a szakmai szempontok figyelembevételével függesztik fel. Fontos, hogy magát a daganatot megfogjuk, mert akkor az egész szervezet is jobban tud védekezni egy esetleges vírusfertőzés ellen.

Dr. Bittner Nóra Ph.D. onkológus, tüdőgyógyász főorvos, a Magyar Onkológusok Társaságának vezetőségi tagja:

A tüdődaganatos betegek kezelésében a kutatások utolérték a korábban nagy léptékkel előrehaladó emlődaganatok és vastagbéldaganatok kezelésének eredményeit. A hagyományos, sejtosztódás-gátló, mindenki által rettegett infúziós kezelések mellé 2004-től beléptek a célzott terápiák is, amikor a beteg szövettani mintájából meg tudjuk határozni, hogy az illető arra a kezelésre reagálni fog-e, hordoz-e olyan genetikai eltérést (mutációt) amit a terápia által blokkolni lehet.

Bittner Nóra Dr. Bittner Nóra Forrás: egeszsegkalauz.hu

Ma már minden nemzetközi ajánlásnak az a lényege, hogy akik ilyen genetikai eltérést hordoznak, ott a kezelés megkezdésekor, elsődlegesen -főképp áttétes betegek esetében- ezt a fajta, többségében tablettás kezelést kell alkalmaznunk, mert lényegesen jobban blokkolja a daganat osztódását, csökkenti az áttétképződést, és egy jó életminőséget biztosít a beteg számára, ami akár a munkájában, akár a családi környezetében megtartható.

Fontos felhívni a figyelmet arra, ha bármilyen ok miatt csúszik a beteg megbeszélt kontrol időpontja, ezt mindig jelezze a kezelőorvosának és egyeztessenek új időpontot. Egy hosszabb távú kezelés során két-három nap csúszás biztosan nem befolyásolja a kezelés eredményességét, de többhetes csúszás a kezelés hatékonyságát jelentős mértékben késlelteti.

Tóth Icó a Mályvavirág Alapítvány elnöke:

A Mályvavirág Alapítvány nőgyógyászati daganatos betegek tájékoztatását, rehabilitációját segíti. Igen, nehéz az a helyzet, amikor a betegek nem érik el a kezelőorvosukat vagy elmarad egy képalkotó vizsgálat vagy halasztásra kerül a terápia, de bátorítjuk a betegeket, hogy ne hagyják magukat! Addig kell telefonálni, amíg el nem érik kezelőorvosukat vagy bárkit, aki segítséget tud nyújtani nekik. Igenis ez a mi életünk és mi vagyunk felelősek érte leginkább! Felhívjuk a figyelmet arra, hogy ha a terápiájuk alatt mellékhatásokat tapasztalnak, jelentsék kezelőorvosuknak, hogy kezelni tudja a problémát.

Tóth Icó Tóth Icó Forrás: egeszsegkalauz.hu

Nőgyógyászati témában mindenkinek segítünk, aki hozzánk fordul, legyen szó arról, hogy a betegnek tünetei vannak és orvost keres, legyen szó egy másodvéleményről vagy akár onkológus megtalálásáról. Az alapítvány segít az érintetteknek felkészülni a terápiákra és nemcsak a testi változásokra, a testi rehabilitációra, hanem lélekben is. Ha valaki úgy érzi, hogy ez az időszak lelkileg nehéz és segítségre van szüksége, keressen bennünket bizalommal. Merjenek segítséget kérni.

Hasznos információk: www.tudogyogyasz.hu/pacienseknek és www.malyvavirag.hu

Nőgyógyászati onkológiai kezelésről további interjút olvashatnak Dr. Novák Zoltánnal, az Életmódi magazinban.

Engedélyszám:HU-3062, 2020. november 04.

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához