Ezeket látta már?

Ezért alakul ki daganatos betegség az esetek nagy részében

daganatos betegség rák gyulladás

A krónikus gyulladás világszerte a rák egyik fő kiváltó oka.

Dobson Szabolcs gyógyszerengedélyeztetési szakértő közösségi csoportjában egy kutatásra hívta fel a figyelmet.

A krónikus gyulladások, mint például a hasnyálmirigy-gyulladás, a gyulladásos bélbetegség (IBD) és a hepatitis esetek száma az elmúlt évtizedekben megemelkedett. A rákhalálozások 15-20%-a olyan daganatokra vezethető vissza, amelyek krónikus gyulladás talaján alakulnak ki. Ez rávilágít arra, hogy sürgősen szükség van rákmegelőzési stratégiákra a veszélyeztetett populációban. Például a krónikus hasnyálmirigy-gyulladás a diagnózis után 5 évvel a hasnyálmirigyrák kockázatának nyolcszoros növekedésével jár. A gyulladásgátló gyógyszerek, amelyek az immunválaszok széles körű elnyomásával csökkenthetik a rák kialakulásának kockázatát, súlyos mellékhatásokkal járnak, ami korlátozza rákmegelőző szerként való alkalmazásukat. E kihívások leküzdéséhez elengedhetetlen olyan biztonságos szerek kifejlesztése, amelyek meggátolhatják a krónikus gyulladás kialakulását, és ezáltal megelőzhetik a rák kockázatát.

Egy kutatás szerint a pitavasztatin nevű koleszterinszint csökkentő egerekben és emberi sejtekben is gátolta a gyulladáskeltő IL33 citokin termelődését és egerekben a krónikus hasnyálmirigy-gyulladást. A pitavasztatint szedő emberek körében is kisebb a hasnyálmirigyrák előfordulása. Ez jelentheti azt, hogy a sztatin típusú koleszterinszint-csökkentők egyes rákok megelőzésében is szerepet játszhatnak.

A gyulladás kiváltó okai

A gyulladás számos, az immunrendszert alkotó sejt munkájának eredményeképp jön létre. A gyulladást kialakító tényező hatására úgynevezett mediátor molekulák (pl. bradikinin, hisztamin, nitrogén-monoxid) szabadulnak fel, melynek következtében a kis erek tágulnak, így még több vér tud az érintett területre jutni, ezáltal vörösség, duzzanat és melegség jelentkezik a gyulladás területén. A fokozott helyi vérbőségnek köszönhetően több immunsejt jut az érintett területre, melyek elősegítik a gyógyulás folyamatát.

A mediátor molekulák ezen kívül ingerlik az idegeket, így az agy is értesül a gyulladásról és fájdalmat észlel, mely hasznos, védő funkcióval bír, hiszen így az érintett terület kímélve lesz.

A gyulladás hátterében számos tényező állhat:

 • fertőzések (pl. bakteriális fertőzés, vírusfertőzés, gombafertőzés);
 • sérülések (pl. sebek, vágások, horzsolások, égések);
 • kémiai irritáló tényezők, ionizáló sugárzás;
 • autoimmun betegségek (pl. rheumatoid arthritis, Crohn-betegség, colitis ulcerosa);
 • asztma, allergia (pl. pollenallergia, ekcéma).

A gyulladás számos szervet is érinthet, például:

 • húgyhólyagfertőzés;
 • hörgőgyulladás;
 • tüdőgyulladás;
 • szívizomgyulladás;
 • vesegyulladás;
 • középfülgyulladás;
 • bőr gyulladása;
 • ízületi gyulladás.

Autoimmun betegségek esetén az immunrendszer kórosan idegenként ismeri fel a saját sejtjeit, szöveteit, és támadást indít ellenük.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Tumort jelző rövidítések a leleten: ezek jelenthetnek daganatot

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

hasnyálmirigyrák

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához