Ezeket látta már?

Új kutatás a daganatos betegségek korai diagnosztizálásában

daganatos betegségek, rákkutatás, bélflóra, mikrobiom

A bélflóra és a daganatos betegségek kapcsolatát vizsgálják egy új kutatásban Szegeden.

A szegedi Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központban (Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine – HCEMM) Juhász Szilvia vezetésével létrejött Rák Mikrobiom kutatócsoportja olyan vizsgálatokat folytat, amelyek segíthetnek a daganatos betegségek korai diagnosztizálásában. A kutatások során a csoport az emésztőrendszerben élő mikroorganizmusokat tanulmányozza, és arra összpontosít, hogy hogyan befolyásolják ezek a baktériumok a rák kialakulását és lefolyását.

Az emésztőrendszerben lévő mikroorganizmusok, vagyis a bélflóra, komplex közösséget alkot

Ennek egyes tagjai fontosak az egészséges működéshez, míg mások káros anyagokat bocsátanak ki, amelyek roncsolhatják az emberi sejtek örökítőanyagát. A kutatócsoport azt vizsgálja, hogy ezeknek a baktériumoknak a hatására milyen mutációs mintázatok alakulnak ki, és hogyan vezethetnek ezek a változások a sejtek hibás működéséhez, daganatok kialakulásához.

A kutatók célja

A daganatos betegségek elleni küzdelemben olyan prediktív diagnosztikai eljárásokat fejlesszenek ki, amelyek képesek megjósolni a betegség kockázatát még annak megjelenése előtt. Ehhez a csoport háromdimenziós szövetmodelleket alkalmaz, amelyek élő emberi sejtekből épülnek fel, és lehetővé teszik az emberi szervezetben fennálló körülmények reprodukálását a kutatások során.

A Rák Mikrobiom csoport az intézet ötödik laboratóriumát alakítja ki a HCEMM szegedi inkubátorházában, és ez az intézet huszonötödik olyan csoportja, amely az intézet keretein belül tevékenykedik. Az új módszerek kifejlesztése és alkalmazása az onkológia területén hosszú távú előnyöket hozhat a daganatos betegségek elleni küzdelemben.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Daganatos betegség: így diagnosztizálják a rákbetegséget

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

daganat

Forrás: brc
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához