Ezeket látta már?

Így küzdött Olivia Newton-John 30 éven keresztül a mellrákkal

Olivia Newton-John, mellrák, daganat, emlőrák, halál

A mellrákban elhunyt hírességnél 1992-ben diagnosztizálták először a daganatos betegséget.

Olivia Newton-John arra használta fel ismertségét, hogy felhívja az emberek figyelmét mellrák elleni küzdelemre. Egy rákkutató központ is viseli a nevét. A 73 éves színésznő-énekesnő, akinél 1992-ben diagnosztizáltak mellrákot, hétfőn halt meg Kaliforniában - írja a Webmd.

A mellrák többször kiújult az énekesnőnél

Az összes rákos megbetegedés közül a mellrák az első számú halálozási ok a nők körében - derül ki az Egészségügyi Világszervezet statisztikáiból. Egyes fejlett országokban a legmagasabb az arány a világon. Az Egyesült Államokban a becslések szerint minden nyolcadik nőből egy érintett.

Olivia Newton-Johnnál először 1992-ben diagnosztizáltak mellrákot. Elmondása szerint az orvosok még a korai stádiumban észrevették a tumort, mert rendszeresen járt szűrővizsgálatokra. Tíz évvel később az énekesnő már az ausztráliai Melbourne-ben ünnepelte az Olivia Newton-John Rák- és Wellness Központ megnyitását. A rák azonban később is ismét kiújult. A Sunday Night című ausztrál aktuális műsornak adott 2018. szeptemberi interjújában Newton-John elárulta, hogy 2013-ban ismét szembe kellett néznie a betegséggel, de akkor már a tumor átterjedt a jobb vállára. A kezelések miatt Olivia Newton-Johnnak le kellett mondania az amerikai és kanadai turnéit.

Newton-John elmondta, hogy biztos benne, hogy megnyeri a betegséggel való legújabb összecsapását. Az énekesnő hozzátette, hogy a sugárkezelés és az egészségesebb táplálkozás mellett "természetes módszereket" is használ. Házi készítésű kannabiszrágóval csillapítja a fájdalmat, és javítja az alvását.

2018 második felében ismét felröppentek a hírek, hogy az énekesnő egészségügyi állapota romlik, és ismét szembe kell néznie a daganattal. Olivia azonban egy rövid videóüzenetben cáfolta a sajtóértesüléseket.

Mellrák tünetei: így jelez a tumor

Legtöbbször a mellben vagy hónaljban kitapintható csomó az emlőrák első érzékelhető tünete. De nem mindig csomóként vagy dudorként jelentkezik az elváltozás, előfordulhat például, hogy egy kis területen a bőr megvastagszik vagy megnyúlik, a bőr pórusai jól láthatóvá válnak, a mell bőre hasonló lesz, mint a narancshéj.

A bőr egységessége is megtörhet, kisebb-nagyobb bemélyedések utalhatnak a daganatra. A mell bőre emellett kipirosodhat, begyulladhat, hámlóvá vagy viszketővé is válhat. Szintén orvosi kivizsgálás szükséges, ha a mellek formája vagy mérete jelentősen megváltozik (és nem áll emögött például várandósság), különösen akkor, ha ez csak az egyik mellet érinti. Sokan a mell méretének változásról automatikusa a mell növekedésére asszociálnak, pedig legalább olyan veszélyes jel, ha a mell csökken a mérete.

Arra is figyeljünk oda, hogy mekkora a különbség a két mell között. Bár a legtöbb nőnek nem egyforma a két melle, de ez az aszimmetria általában nem jelentős, sokszor szabad szemmel nem is észrevehető, viszont a nagy eltérések, vagy ha hirtelen lesz aszimmetrikus a két mell, mindenképpen orvosi vizsgálatot igényelnek!

A mellbimbó elváltozásai is gyanúsak lehetnek

Nemcsak a mellre magára, de a mellbimbóra is figyeljünk oda: ha a mellbimbó nagyon érzékennyé válik, ha fájni kezd (és ennek nincs jól leírható oka, pl. a közelgő menstruáció vagy a várandósság), ha megváltozik a színe vagy a mérete, esetleg befelé fordul. Szintén forduljunk orvoshoz, ha nem szoptatunk, vagy nem várunk kisbabát, mégis folyadék ürül a mellbimbóból. Ez a váladék lehet vízszerű, tejszerű de véres is.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: Webmd
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához