Ezeket látta már?

Daganatos és reumás betegek kezelését segítheti egy új diagnosztikai eszköz

2009.11.27. Módosítva: 2015.11.04.

Bizonyos rosszindulatú vérképzőszervi betegségek és krónikus gyulladásos kórképek kezelését teheti hatékonyabbá az a hazai alapkutatás eredményeként kifejlesztett korszerű diagnosztikai eszköz, amely klinikai vizsgálatai a közelmúltban kezdődtek el.

Az új diagnosztikai tesztrendszer, amely a hazai alapkutatási eredményen alapuló és a szegedi Solvo Biotechnológiai Zrt. tulajdonában lévő szabadalmaztatott MultiDrugQuant assay technológiára épül, lehetővé teszi az egyes daganatos és gyulladásos betegségek kezelése során gyakran fellépő gyógyszer-rezisztencia felismerését, ezáltal a terápia személyre szabott megválasztását tájékoztatta Kele Krisztina, a biotechnológiai cég munkatársa az MTI-t.

Az eszköz kifejlesztésére és piaci bevezetésére ipari partnerekből a Solvo Zrt. mellett a 77 Elektronika Kft.-ből és a T-sejt Orvosdiagnosztika Kft.-ből -, valamint a szegedi, a debreceni és a pécsi egyetemből kutatási konzorcium jött létre.

A 40 hónapos futamidejű projekt célja, hogy a tesztrendszer ne csak kísérleti-laboratóriumi, hanem kórházi környezetben is alkalmazható legyen az egyes daganatos és gyulladásos betegségek terápiájában gyakran megfigyelhető úgynevezett multidrog-rezisztencia előrejelzésére. A leggyakoribb gyógyszer-rezisztencia-formának számító jelenség hátterében általában olyan sejtmembránban elhelyezkedő szállítófehérjék állnak, melyek képesek a kemoterápiás vagy az immunrendszer működését elnyomó szereket a sejtből kipumpálni.

A kezelésekkel szembeni akár átmeneti - rezisztencia a páciensek állapotának jelentős romlását eredményezheti. A szállítófehérjék aktivitásának a kezelés célpontját jelentő sejtekben történő meghatározása lehetővé tenné bizonyos szerekkel szembeni rezisztencia előrejelzését, a terápiára nagy valószínűséggel reagáló páciensek kiválasztását és a gyógyszer-mellékhatások előfordulásának csökkentését, ezáltal az onkológiai és reumatológiai ellátás javítását. A rezisztens esetekben nem csupán a hatástalan kezelés költségei és gyakran súlyos mellékhatásai lennének megspórolhatóak, de alternatív kezelési módszerek választásával e páciensek gyógyulási esélyei is javulnának.

A klinikai vizsgálatokat és engedélyezési eljárást követően az eszköz várhatóan két-három éven belül kerülhet a kórházakba.

Forrás: MTI