Ezeket látta már?

Mellrák megelőzés hónapja

Égő fájdalmat érzett a mellében a terhes nő - később kiderült mellrákja van

mellrák, daganat, égő érzés, terhesség

Azt hitték az orvosok, hogy a terhesség miatt érez égő fájdalmat a fiatal nő az egyik mellében.

Sarah Dickinson még koraterhes volt, amikor a jobb mellében égő fájdalmat érzett. Először azt feltételezte, hogy ez is csak a terhesség egyik furcsa tünete.

Égő fájdalom a mellben

"Hol volt, hol nem, főleg esténként éreztem. Alig bírtam levegőt venni, olyan erős volt az égő érzés a mellemben " - mondta Sarah, aki panaszával 4 különböző szolgáltatónál is megfordult. Mindenhol az orvos kézi mellvizsgálatot végzett, majd megállapították, hogy a furcsa tünetet a tejmirigyek duzzadása okozza, hiszen a nő szervezete így készül a szoptatásra.

Sarah akkoriban egy rákkutató szervezet klinikai kísérleti menedzsereként dolgozott, ezért az orvosánál néhányszor felvetette a mellrák lehetőségét. Megkérdezte, hogy a panaszait, okozhatja-e mellrák. De mindig azt a választ kapta, hogy a mellrák nem fáj.

Sarah-nál közben más tünetek is jelentkeztek. A jobb mellén lévő mellbimbó megváltozott, sötétlila színűvé vált. 5 hónapos terhesen az asszony orvost váltott, aki biztonságképpen elküldte egy mellultrahangra. A vizsgálat során találtak egy centis cisztát a fájós mellében, de az ultrahang szerint ez egy jó indulatú elváltozás volt.

Az Amerikai Rákellenes Társaság (ACS) szerint a nőknél gyakori, hogy a nem rákos melldaganatokról kiderül, hogy jóindulatú rostos szövet vagy folyadékkal teli, kerek vagy ovális ciszta. Bár mindkettő bármikor előfordulhat, leggyakoribbak a fogamzóképes korúaknál.

A nőnél szülés előtt ismét végeztek egy mellultrahangot, amelynek szintén megnyugtató volt az eredménye. Sarah nem sokkal később világra hozta kisfiát, akinek a férjével a Fin nevet adták.

"Szülés után azonnal megszűnt az égő fájdalom, de a fiamat csak a bal mellemből tudtam szoptatni, mert a jobb mellbimbóm befelé fordult" - mondta Sarah, akinek a szülés után 4 hónappal ellenőrzésképpen ismét mellultrahangra kellett mennie.

"Azt hittem, hogy minden rendben van. Az égő érzés elmúlt. Úgy gondoltam, hogy csak meg akartak győződni arról, hogy a ciszta rendben van" - tette hozzá az anyuka.

Rögös út vezetett a diagnózisig

A dolgok akkor vettek érdekes fordulatot, amikor az ultrahang-technikus a vizsgálat kezdése után pár perccel behívta az orvost, mert nemcsak a ciszta nőtt meg, hanem láttak mellette még valamit. Sarah-t azonnal mammográfiára küldték, és több ultrahangvizsgálatot is végeztek a mellén. Végül biopsziát is vettek a mellbimbó alatti cisztából, amelynek eredményére 4 napot kellett várni. Az orvos közölte: egyes stádiumú HER2-negatív mellrákja van.

Az ACS szerint a HER2-negatív emlőrák azt jelenti, hogy a rákos sejtek felszínén nem található nagy mennyiségű HER2 nevű fehérje. A HER2-negatív rákos sejtek lassabban növekedhetnek, és kisebb valószínűséggel újulnak ki vagy terjednek át a test más részeire, mint azok a rákos sejtek, amelyek felszínén nagy mennyiségű HER2 található.

Bár Sarah már a telefonhívás előtt is sejtette, hogy rákos, a diagnózis mégis megdöbbentette. Ezután egy onkológushoz irányították. Hamarosan pedig eltávolították egy műtét keretében a tumort. Egy hónappal később Sarah egy második operáción is átesett, hogy eltávolítsák a mellbimbóját, és beültessenek egy portot a kemoterápiához. Ezután négy kör kemoterápia, majd öt hét sugárterápia következett. Sarah-nak vegyes érzései vannak a diagnózishoz vezető útjával kapcsolatban. Most is úgy érzi, korábban is elküldhették volna ultrahangra.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: health
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához