Ezeket látta már?

Egy örök téma: hentesáru-fogyasztás és a rák

Patkánykísérletek alapján összefüggést mutatott ki a hentesáru - felvágottak, sonkák - fogyasztása és a bélrák kialakulása között egy francia kutatócsoport, amelynek tanulmányát a francia mezőgazdasági kutatóintézet (INRA) tette közzé.

Korábbi vizsgálatok alapján is feltételezték, hogy a húsféleségek, különösen a vörös húsok fogyasztása elősegíti a bélrák (értsd vastagbélrák, a szerk.) kifejlődését, de ezt eddig nem támasztották alá megfelelő bizonyítékok.

A szerdán publikált új tanulmány szerzői viszont azt tapasztalták patkánynál, hogy az oxidálódott hentesárú bélrákot okozhat. Megjegyezték ugyanakkor, hogy ez több tényező egybeesése esetén következhet be.

Fabrice Pierre, az INRA kutatásvezetője elmondta, ilyen tényező a sütés-főzés módja, a hús által tartalmazott természetes színezőanyag, illetve az ízt meghatározó és a betegséget okozó baktériumok elleni védelmet nyújtó nitritek mennyisége, és maga az oxidáció.

"Amikor műanyagcsomagolásban megvesszük a húst, az nem oxidált és így nem veszélyes. Ha viszont veszünk hat szelet sonkát és kettőt fogyasztunk csak el, a másik négy szelet oxidálódik és ez már veszélyes lehet" - magyarázta a kutató.

"Egyszerűbb megfogalmazásban a tanulmány azt jelzi, hogy a levágott sonkaszeletet nem szabad túl hosszú ideig a szabad levegőn hagyni" - foglalta össze a gyakorlati tanulságot az AFP számára Denis Corpet, a toulouse-i állatorvosi főiskola tanára, akinek kutatói elvégezték a vizsgálatot. Az eredményeket eredetileg a Cancer Prevention Research című szakfolyóirat júniusi számában

ismertették.

A vizsgálatban a patkány tumorelőtti deformációit, a mikrotumorokat tanulmányozták. Az epidemológiai eredményekből arra lehet következtetni, hogy a nagy húsfogyasztóknál, ami ebben az estben napi 50-100 grammot jelent, 30 százalékkal nagyobb a bélrák kialakulásának veszélye, mint azoknál, akik nem fogyasztanak húst - mutatott rá Corpet.

"A hús önmagában nem rákkeltő, de ugyanúgy elősegíti a rák kialakulását, mint a túlzott kövérség vagy a nagyétkűség" - fűzte hozzá.

A bélrák az első számú halálozási oknak számít Franciaországban a nem dohányzók körében. Évente 36 ezer személy betegszik meg benne, és minden második eset halálos kimenetelű.

Forrás: MTI