Ezeket látta már?

Egyre többen győzik le a rákot Európában

2009.03.25. Módosítva: 2015.11.04.

Egyre több beteg gyógyul meg a rákból Európában, leginkább a tüdő-, a gyomor- és a bélrák gyógyulási kilátásai javultak - derült ki az Európai Rákszervezet (ECCO) által készített tanulmány adataiból.

Bár az egyes országok és a különféle betegcsoportok között vannak különbségek, 23 európai állam rákbeteg-statisztikáinak adatai azt mutatják, hogy a teljesen meggyógyult betegek aránya az 1990-es években a tüdőrák esetében 6-ról 8 százalékra, a gyomorrák esetében 15-ről 18 százalékra, a bélrák esetében 42-ről 49 százalékra nőtt. A meggyógyult rákbetegeknek ugyanannyi a várható élettartama, mint a lakosság többi részének - írták az European Journal of Cancer szaklap keddi számában megjelenő tanulmány szerzői.

A tanulmány készítői 23 ország rákbetegregiszterét vizsgálták. Az adatok több mint 13,5 millió embert érintettek, akiknél 1978 és 2002 között diagnosztizálták a betegséget. A tanulmányban összevetették az 1988-1990, valamint az 1997-1999 közötti adatokat.

Az összes rákbeteget tekintve a férfiak esetében Izlandon bizonyult a legjobbnak a meggyógyultak aránya: 47 százalék. Ugyanez a nők esetében Franciaországban és Finnországban 59 százalék. A férfiak és a nők esetében is a gyógyultak aránya Lengyelországban a legalacsonyabb, előbbiek aránya 21 százalék, utóbbiaké 38 százalék.

A tüdőrákból Franciaországban és Spanyolországban gyógyultak meg a legtöbben, arányuk 10 százalék. Dániában, Csehországban és Lengyelországban a legkevesebben, 5 százaléknyian.

A bélrák esetében Lengyelországban, Csehországban és Szlovéniában a legalacsonyabb a gyógyulási arány, kevesebb mint 30 százalék, miközben Franciaországban a betegek 49 százalékát sikerül meggyógyítani e betegségből.

A prosztatarák esetében szintén Franciaországban a legjobb a gyógyulási arány, több mint 60 százalék, amit a betegség korai felismerésével magyaráznak.

Az adatok elemzése rávilágított az országok közötti szakadékokra a mellrák elleni küzdelemben, rámutatva arra, hogy a néhány nyugati-európai államban bevezetett nemzeti szűrőprogramok segítik a betegség leküzdését. Lengyelország, Csehország és Szlovénia esetében mintegy 10 százalékkal alacsonyabb a gyógyult mellrák betegek aránya több nyugat-európai országhoz viszonyítva - írták a tanulmány készítői.

"A jó hír az, hogy legtöbb rákbetegség esetében a túlélési arány növekedett az 1980-as és az 1990-es években" - kommentálta a tanulmányt Alexander Eggermont, az Európai Rákszervezet elnöke.

"Ezen adatok nélkül képtelenek lennénk felmérni, hogy a rák diagnosztizálásban, gyógyításában és a kezelésében bekövetkezett fejlődés milyen hatással van a betegek gyógyulására... Az adatok azt is megmutatják, hogy Európában melyik rákbetegségek, milyen területek esetében van szükség további kutatásokra, befektetésekre" - tette hozzá.

Forrás: EgészségKalauz