Ezeket látta már?

Emlő önvizsgálat 11

Emlő önvizsgálat lépésről-lépésre - vizsgálati módszerek II.

Számos különböző technika létezik az emlő áttapintására, vizsgálatára. Nem feltétlenül jobb egyik a másiknál, de egy kiválasztott módszer következetes használata igen fontos. Ha ugyanazt a vizsgálómódszert használja, sokkal könnyebben fogja észrevenni a változásokat. Mindig vizsgálja meg az egész mellet, és fordítson különös figyelmet a mell és a hónalj közti területre, valamint a hónaljárok tapintására is. A mellek feletti részt is ellenőrizze rendszeresen, egészen a kulcscsontig, hiszen ezeken a területeken is előfordulhat emlőállomány.

Körkörösen:

Emlő önvizsgálat 11

Az emlő külső szélénél kezdje a vizsgálatot, és csigavonal mentén vezesse ujjait az egész emlőn át. Egyre kisebb körökkel haladjon a mellbimbó felé. Ne feledje a hónaljárkot és a kulcscsont alatti területeket sem. A vizsgálat végén egy kissé húzza meg a mellbimbót, melynek bőre ilyenkor elsimul.

Egyenes vonalak mentén:

Emlő önvizsgálat 11

Kezdje a vizsgálatot a hónaljnál, és centiről-centire haladjon lefelé egészen a melle alsó vonaláig. Ezután csúsztassa ujjait egy kicsit befelé, és lassan induljon el visszafelé. Pásztázza végig az egész mellet, ne hagyja ki a hónaljat és a kulcscsont alatti mellkasrész sem. A vizsgálat végén egy kissé húzza meg a mellbimbót, melynek bőre ilyenkor elsimul.

Tortaszelet szerűen:

Emlő önvizsgálat 11

Kezdje a vizsgálatot az emlő szélénél, és ujjaival haladjon a mellbimbó felé, aztán újra vissza a széli területre. Háromszög alakú részekre osztva ellenőrizze az egész emlőt, ne hagyja ki a hónaljat és a kulcscsont alatti mellkasrész sem. A vizsgálat végén egy kissé húzza meg a mellbimbót, melynek bőre ilyenkor elsimul.

Kezdje a vizsgálatot a bal mellével, majd ugyanazt végezze el a jobb oldalon is!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához