Ezeket látta már?

Emlőrák és táplálkozásunk

A kiegyensúlyozott életmódnak jelentős szerepe van úgy a daganat megelőzésében, mint a kezelések alatt és azt követően. A kemo-, sugár- és hormonterápia, valamint a műtétek idején fordítsunk különös figyelmet a helyes étrendre.

A kiegyensúlyozott életmódnak jelentős szerepe van úgy a daganat megelőzésében, mint a kezelések alatt és azt követően. A kemo-, sugár- és hormonterápia, valamint a műtétek idején fordítsunk különös figyelmet a helyes étrendre.

Emlőrák és táplálkozásunk

Miért fontos a megfelelő táplálkozás?

MERT SEGÍT

  • megtartani az erőnlétet;
  • a szervezetnek újraépíteni a kezelések és betegség következtében
  • lebontott vagy rongálódott egészséges sejteket, szöveteket;
  • a kezelések következtében megjelenő mellékhatások legyőzésében;
  • a fertőzések megelőzésében, illetve leküzdésében.

a fertőzések megelőzésében, illetve leküzdésében.

Mire figyeljünk?

Törekedjünk arra, hogy minden ételféleséget fogyasszunk: kenyérfélék, gabonák, zöldségek, gyümölcsök, sovány húsok, tejtermékek. Fogyasszunk több magas fehérjetartalmú ételt: tej, tejtermék, hüvelyesek, olajos magvak, halak, baromfi, tojás. Némelyeknek az emlődaganat kezelése kapcsán megváltozik a testsúlyuk. Fontos, hogy igyekezzünk megtartani az ideális testsúlyt megfelelő étrenddel és fizikai aktivitással (min. 30 perc/nap). Hetente ellenőrizzük testsúlyunkat. Ha egy hónapon belül 3 kg-ot meghaladó, nem szándékos fogyást vagy hízást észlelünk, forduljunk orvoshoz, kérjük dietetikus tanácsát.

Étrend-kiegészítők

Ellentétben az általános hiedelemmel, a legtöbb nőnek az emlődaganat kezelése alatt nincs szüksége étrend-kiegészítőkre. A megszokott étrend megfelelő átalakításával biztosítható a szervezet számára a szükséges energia- és tápanyagmennyiség. Az étrend-kiegészítők használata előtt kérjük ki orvosunk tanácsát, néhány közülük káros kölcsönhatásba léphet a kezelésre használt szerrel.

Emlőrák és táplálkozásunk

Táplálkozzunk változatosan!

Együnk naponta legalább 5 adag zöldséget és gyümölcsöt.

Válasszuk a teljes őrlésű gabonákból készült élelmiszereket, ételeket (barna rizs, köles, tönkölybúza, hajdina, rozs, zab- és búzakorpa...).

Igyekezzünk még többféle fehérjeforrást beépíteni: halak, hüvelyesek, magvak.

Olvassuk el figyelmesen az élelmiszerek címkéjét; vásároljuk elsősorban zsírszegény, alacsony só-, cukor és transzzsírsav- (TFA) tartalmú termékeket.

Kevés és elsősorban növényi eredetű zsiradékot használjunk az ételek elkészítésekor (olíva, repce, lenmag, dió, szezámmag, szója...).

Az aromás főzést, párolást, grillezést részesítsük előnyben, alufóliában, cserépedényben, kuktában készítsük ételeinket.

Biztosítsuk a megfelelő folsav-, D-vitamin- és kalciumbevitelt: tej, tejtermék, sötétzöld és sárga zöldségek, gyümölcsök, olajos magvak, teljes őrlésű gabonák.

Mérsékeljük az alkoholfogyasztást – nőknél 1 pohár alkoholos ital/napra pl.: száraz vörösbor.

Ahogy minden ember kicsit eltérően reagál a daganat kezelésére, ugyanígy az ételekre is. Ha problémája van az evéssel, kérje az orvosát, hogy küldje dietetikushoz, aki egyénre szabottan segít a helyes étrend kialakításában.

Szerző: Henter Izabella dietetikus

Forrás: EgészségKalauz