Ezeket látta már?

Érdemes élni a vastagbélszűréssel

2017.02.11. Módosítva: 2017.02.11.

A vastag- és végbélrák, más néven colorectalis carcinoma a második leggyakrabban halálhoz vezető rosszindulatú daganatos megbetegedés. A betegség kialakulásának életre szóló kockázata az egyénre vonatkozóan elérheti a 6 százalékot is.

Magyarországon évente kb. 9000 új betegnél állapítják meg a colorectalis carcinomát, a betegségben elhunytak száma évente közel 5000. A háttérben ritkán öröklött állapotok bizonyíthatók, vagy gyulladásos bélbetegség, máskor családi halmozódás figyelhető meg, az esetek túlnyomó része azonban ún. "sporadikus" betegség. Kialakulásában elsősorban környezeti tényezőknek (helytelen táplálkozás, káros életmód) és az élet során szerzett génkárosodásoknak, mutációknak lehet szerepük. A mozgáshiány, az elhízás, a rostokban szegény, zsíros, húsos étrend, valamint a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás a daganat kialakulásának kedvez.

Ötvenéves kor felett

A megbetegedések döntő többsége 50 éves kor felett jelentkezik, de genetikai kockázat esetén korábban is kialakulhat. A rákelőző állapotokból a rák kifejlődéséig évek telnek el, ez elegendő időt kínál a korai folyamatok időbeni felderítésére. A szűrővizsgálatokra bizonyítottan hatékony módszerek állnak rendelkezésre. Ezek közül a bél belső felszínének megtekintésére is alkalmas vastagbéltükrözés (kolonoszkópia) nyújtja a legtöbbet, mivel egyben lehetőséget ad a diagnózist biztosító szövettani mintavételre és terápiás beavatkozásra is (pl. polipeltávolítás). A székletvizsgálatok nem eléggé pontosak, a virtuális kolonoszkópia (CT) és a kapszula alkalmazását a hozzáférhetőség és a költség korlátozza, ugyanakkor ha ezek eredménye nem negatív, a diagnózishoz a vastagbéltükrözést is el kell végezni. A fájdalomtól és a szövődmények veszélyétől való félelem a tünetmentes egyének együttműködését korlátozzák, ezt azonban a megfelelő tájékoztatás, a felkészültség és előkészítés ellensúlyozhatja. A szűrővizsgálatokkal azok a rákelőző elváltozások (polipok) és korai daganatok fedezhetők fel, amik még sem panaszt, sem tünetet nem okoznak. Tünetek (pl. vérzés, székelési szokások megváltozása, fájdalom) jelentkezésekor a daganat gyakran már nem korai stádiumú, ilyenkor a gyógyulás esélye kisebb. A rákelőző állapotok felismerésével és kezelésével, a vastagbélpolipok endoszkópos eltávolításával, vagy a daganat korai stádiumban történő felismerésével és műtéti eltávolításával teljes gyógyulás érhető el. A bizonyítékok és érvek ellenére a szűrési kezdeményezések hazánkban támogatás hiányában megtorpantak, ennek következtében továbbra is magas az előrehaladott tumorok aránya a felismert daganatok között, és a várható túlélés sem javult.

Szűrővizsgálat

A szűrésben való részvételt számos tényező (propaganda, ismeretek, bizalom, társadalmi elfogadottság) befolyásolja. Ezek közül legjelentősebbnek mondható az információ hiánya, ami az egészségügyi tájékoztatás, meggyőzés fontosságára, a döntéshozók és végrehajtók felelősségére figyelmeztet. Az American Cancer Society provokatív propagandája szerint, ha valaki elmúlt 50 éves és egészségesnek érezve magát tervei vannak a jövőre, panaszmentes, akkor a korai vastagbélrák összes tünetével rendelkezik és szűrővizsgálata indokolt. Jelen sorok írója betöltve az 50. évét átesett a kolonoszkópos vizsgálaton, ami megnyugtató eredményt hozott, és nem volt megterhelő.

DEOEC

Forrás: Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum