Ezeket látta már?

Évente egy oltással megelőzhető lesz a bőrrák?

influenza elleni oltás, védőoltás, koleszterin, sztatin

A kutatók szerint azokat, akiknél nagyobb eséllyel alakulhat ki bőrrák, évente egyszer elegendő lenne beoltani a betegség elleni mRNS-oltással.

Egy friss kutatás eredményei szerint a koronavírus elleni vakcinák előállításához használt mRNS-technológia idővel a bőrrák elleni küzdelemben is hasznosítható lesz.

mRNS-oltással a bőrrák ellen

A kutatók több mint 40 éve vizsgálják az étrendi antioxidánsokat, mint a rákmegelőzés olcsó, alacsony kockázatú hatóanyagainak lehetséges forrását, de ezek nem mindig teljesítettek jól a klinikai vizsgálatokban, és egyes esetekben inkább károsak voltak. Ezért is lenne szükség új kemoprevenciós szerekre, például egy mRNS-vakcinára – írja a hvg.hu.

Az Oregoni Állami Egyetem (OSU) kutatói egereken kezdték el vizsgálni az elméletüket, méghozzá a TR1 nevű fehérje eltávolításával. A szakértők arra következtettek, hogy a TR1 képes befolyásolni a bőrrák megelőzéséért felelős melanocitákat, és ha egy vakcina fokozni tudná az előállított TR1-et, úgy az még hatékonyabb védelmet nyújthatna a káros UV-sugarak ellen. A kutatók úgy vélik, hogy a bőrrák fokozott kockázatának kitett embereket évente egyszer kellene beoltani ezzel a vakcinával.

A bőrrák leggyakoribb fajtái

A bőrrák leggyakrabban 50 éves kor felett jelentkezik azoknál, akiknek a bőrét életük során sok napfény érte. Leggyakoribb 3 fajtája:

  • Basalioma: a basalioma a leggyakoribb bőrdaganat fajta, ám szerencsére a legjobban gyógyítható is, amely leginkább a napfénynek kitett testfelszíneken alakul ki. A basalioma lassan növekszik, azonban a mélyebb szövetekre terjedve akár a csontokat, porcokat is "elrághatja", viszont áttétet más szervekbe nagyon ritkán ad. A felületes forma fagyasztással, speciális krémmel, fénykezeléssel (PDT), a nagyobb, súlyosabb basalioma forma műtéttel teljes mértékben gyógyítható, de később kiújulhat, ezért rendszeres utánkövetés szükséges.
  • Spinalioma: nem gyógyuló sebre emlékeztető elváltozás. A második leggyakoribb bőrrákfajta a bőr felszíni rétegeiből, az úgynevezett tüskéssejtekből indul ki, és áttétet is képezhet más szervekben (nyirokcsomók, tüdő, csont). Nem kizárólag a napfénynek kitett területeken alakul ki - bár az UV-sugárzás jelentős kockázati tényező -, előfordulhat például a száj nyálkahártyáján, nemi szerveken is. Megjelenésében az ionizáló sugarak, kémiai anyagok (mint pl. a kátrány, arzénszármazékok), Humán papillomavírus (HPV) is szerepet játszanak.
  • Melanoma malignum: a legsúlyosabb bőrdaganat fajta, a bőrrák okozta halálozások 75 százalékáért felelős, bár szerencsére ez a legritkább típus is egyben. Jellemzően a bőrben elhelyezkedő melanocytákból, bőrfestéket termelő sejtekből indul ki, áttétet adhat a tüdőbe, agyba, májba, csontokba és akár halálos is lehet.

Bőrrák tünetei: így ismerheti fel időben - olvasson tovább!

Amennyiben egy anyajegy szabálytalan alakúvá válik, sötétedik, esetleg szürkés részletet kezd el tartalmazni, hirtelen megnő, vérzik, viszket, illetve ha olyan új anyajegy jelenik meg rajtunk, ami színben, alakban eltér a többitől, feltétlenül bőrgyógyászhoz kell fordulni.

Forrás: HVG