Ezeket látta már?

Felvilágosítással a rák ellen

2009.01.01. Módosítva: 2016.09.08.

A szív- és érrendszer betegségei után a második vezető halálokot a tumorok jelentik hazánkban. Minden évben egy Esztergom nagyságú város polgárait veszítjük el daganatos kórok következtében - hívta fel a közvélemény figyelmét az ismert tényre megint a Magyar Rákellenes Liga legújabb közleménye.

A magyarországi rákellenes küzdelmet nem csak orvosi feladatnak, hanem a népesség közös ügyének tekintő kiemelkedően közhasznú egyesület 1990-ben jött létre. Képviselői úgy vélik, az egyéni felelősségvállalás alól senki sem menthető fel. Ismeretterjesztő programokkal, önkéntes és képző tanfolyamok szervezésével, tájékoztató kiadványokkal, pályázatok kiírásával, telefon- és betegszolgálattal, illetve gyógyeszközök megismertetésével vesz részt a Liga a rákellenes küzdelemben. Tagja a nemzetközi rákellenes küzdelem két nagy : az UICC (International Union Against Cancer) és a ECL (Association of European Cancer Leagues) szervezetének tájékozódnak, tájékoztatnak, konferenciákon vesznek részt. Civil szervezetként az orvos-társadalom széles rétegeivel: onkológus szakemberekkel, körzeti orvosokkal, ápolókkal és gyógytornászokkal működik együtt. Gyakorlati segítséget elsősorban a felvilágosítás, az egészségnevelés, illetve a betegek lelki támogatása terén ad, de szűkös lehetőségei ellenére is nyújt kisebb mértékű anyagi támogatást a rászorulóknak.

Felvilágosítással a rák ellen

A betegek olykor kritikusak a mai gyógyítási módszerekkel, vagy általában az egészségüggyel kapcsolatban - vélekedik dr. Vasváry Artúrné elnök. Ilyen esetek láttán a Liga arra törekszik, hogy a szenvedő ember megértse a gyógyulásban pótolhatatlan orvosi szerep lényegét, és semmiképp ne ellenőrizetlen alternatív gyógymódokban keresse a reményt, az enyhülést.

A szervezet munkatársai és programjai erősíteni kívánják a betegben az orvos, az orvostudomány iránti bizalmat, mert ez a hit (is) fokozhatja a terápia eredményességét. A Liga a fentiek szellemében vesz részt a tájékoztatásban, segít eloszlatni a tumoros betegnek - olykor a tájékozatlanságból eredő - félelmeit. Ha a rászoruló pontosabban tudja, mi vár rá, mi történik vele, mit fog érezni, meddig tartanak az egyes terápiás elemek, s milyen mellékhatásokkal kell számolnia, nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb és együttműködőbb lesz.

A lelki támogatás kiemelt feladat a Liga számára az "Együtt a rák ellen" néven működő lelkisegély-szolgálaton keresztül is tartanak fenn kapcsolatot a betegekkel, hozzátartozóikkal, illetve az érdeklődőkkel. A szolgálatot hétfőtől szombatig (reggel 9 és este 9 között) ingyenesen lehet hívni a 06-80-505-675-ös telefonszámon - írta a közleményben dr. Vasváry Artúrné, a Magyar Rákellenes Liga elnöke.

Forrás: EgészségKalauz