Ezeket látta már?

Felvilágosító órák, biztonságos szex: előtérben a HPV

Felvilágosító órák a biztonságos szexről! A humán papilloma vírus, azaz a HPV az egyik legelterjedtebb szexuális úton terjedő kórokozó, amely okozta betegség csaknem húszmillió amerikait – vagyis a szexuálisan aktív férfiak és nők felét – érinti. A Betegség Ellenőrző és Megelőző Központ (CDC) szerint ez a vírus áll mind a genitális szemölcs, mind a méhnyakrák hátterében is.

"Amikor a méhnyakrák megelőzéséről van szó, általában szűrőprogramokra és a HPV elleni oltásra gondolunk. Ezek valóban fontosak, de a legegyszerűbb megoldás, a szexuális együttlét alatti védekezés, keveseknek jut eszébe" – fejtette ki Jonathan Shepherd, a Southampton Egyetem kutatója.

Felvilágosító órák, biztonságos szex: előtérben a HPV

Shepherd és munkatársai huszonhárom találomra kiválasztott felvilágosító előadást látogattak meg, amelyek a 25 éves és annál fiatalabb nőket célozták meg, vagyis azokat, akik leginkább ki vannak téve a HPV-fertőzés kockázatának. A legtöbb előadást az Egyesült Államok különböző egészségügyi intézményeiben zajlott. Bár mindegyik program más volt, a legtöbb tényszerű információkat közölt a szexuális úton terjedő betegségekről, továbbá tanácsokkal szolgált arra nézve, hogyan használják az óvszert és az egyéb védekező eszközöket, illetve, hogy alaposan válogassák meg szexuális partnereiket.

A szakemberek arra voltak kíváncsiak, jártak-e bármilyen mérhető eredménnyel ezek a felvilágosító előadások az azokat hallgató nők életében. Vizsgálatuk során úgy látták, a legnagyobb eredmény az óvszerhasználat terén mutatkozott, ami valóban fontos dolog, de – amint azt Lois Ramondetta, a Texas Egyetem tanársegédje jelezte - nem nyújt feltétlen védelmet a HPV ellen, az oltás ennél sokkal biztosabb megoldást jelenthet.

Összességében az derült ki, hogy a felvilágosító programok kevés hatással voltak arra, ki mennyi szexuális kapcsolatot létesített a jövőben, viszont csökkentette a védekezés nélküli együttlétek számát. A felmérések arra nem adtak választ, hogy vajon a szexuális úton terjedő betegségek – mint például a humán papilloma - csökkentek-e az előadások következtében, pedig, ahogy Ramondetta megfogalmazta: "A HPV-fertőzés következménye az egyetlen rákfajta, amelynek ismerjük az okát, van olyan szakasza, amikor még gyógyítható, és létezik ellene oltás, semmi sem indokolja tehát, hogy még mindig terjedjen az emberek között."

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához