Ezeket látta már?

Figyelem! Cink-oxid és a rákkeltő hatás

A szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem új kutatása szerint a káros ultraibolya sugarak elnyelérésre alkalmazott cink-oxid ha nanoméretű részecskékre esik szét, bejuthat az emberi sejtekbe, és károsíthatja a DNS-t.

A folyamat aktivál egy p53 nevű fehérjét, melynek feladata az, hogy megakadályozza a sérült sejtek osztódását, elrákosodását. Amelyik sejtben viszont nincs p53, vagy nem termel elegendő működőképes p53-t, ott megindulhat a daganatos sejtek termelődése, ha érintkezésbe kerül a cink-oxid nanorészecskéivel.

Figyelem! Cink-oxid és a rákkeltő hatás

Joachim Loo és Ng Kee Woei az egyetem Anyagi Tudományok és Mérnöki Karáról David Leong adjunktus vezetésével végezték el a kutatómunkát. Eredményeikről a Biomaterials című folyóirat számolt be. Ebből az derült ki, hogy a cégeknek újra kellene értékelniük a mindennapi használatra szánt termékekben található cink-oxid részecskék egészségügyi hatásait. Több kutatás szükséges a részecskék használatával és koncentrációjával kapcsolatban.

"Jelenleg információhiánnyal küzdünk a fogyasztói termékekben használt nanorészecskék által okozott kockázat mértékével kapcsolatban, és hogy ezek mit okozhatnak az emberi szervezetben. Ez a kutatás rámutatott a további munkálatok fontosságára, és reméljük, hogy a megfelelő hatóságok bevonásával dolgozhatunk majd ezen" – jelentette ki Loo.

Kee Woei tájékoztatása szerint a csapat további kutatásokat végez majd, mivel egyelőre nem ismert az a mechanizmus, amellyel a cink-oxid részecskéi a DNS-t károsítják. Ezzel szemben világosan látszik, hogy a DNS-károsodás mellett a részecskék más veszélyeket is rejtenek magukban. "A munkánk során azt tapasztaltuk, hogy a nanorészecskék fokozzák a sejtek stresszes állapotát, ami gyulladáshoz, vagy egyszerűen a sejt pusztulásához vezet" - tette hozzá a tudós.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához