Ezeket látta már?

Gyakran görcsölt a kislány a hasa, még az orvosokat is megdöbbentette mi okozta

kislány, hasi görcs, daganat, petefészekrák

A 12 éves kislánynál a hasi görcsök mellett hormonzavar is jelentkezett.

A kislánynak miután 10 éves korában megjött az első menstruációja, a következő két évben nem volt rendszeres ciklusa. Némi menstruációs rendszertelenség normális lehet, különösen fiatal lányoknál, de a lány gyakori hasi fájdalmakra is panaszkodni kezdett. Később mindkét melléből tejszerű váladék szivárgott, amiatt hormonvizsgálatot végeztek nála. A lány nem terhes, de a prolaktinszintje azonban az egekben volt.

1,3 kilós daganat volt a kislány petefészkében

Az orvosok eleinte az agyalapi mirigyből származó hormonális egyensúlyzavarra gyanakodtak, hiszen a hipofízis túlműködése számos hormonális problémát okozhat, beleértve a szabálytalan menstruációt és a nem várandósoknál jelentkező anyatejtermelést is.

A lány egyre súlyosbodó hasi fájdalmai miatt azonban orvosai úgy döntöttek, hogy ultrahangvizsgálatot is végeznek. Ekkor derült ki daganat van a hasában. A műtét során az orvosok egy 1,3 kilós daganatot távolítottak el a bal petefészkével együtt.

A kislánynál petefészekrák egy ritka formáját, a juvenilis típusú granulózasejtes tumort (JGCT) diagnosztizálták. A granulózasejtes daganatok az összes petefészekdaganat 5-8%-át teszik ki. Az ilyen típusú tumorok csak 5%-a érinti a fiatalkorúakat.

Ez a daganattípus a petefészekszövetből nő, amely az ösztrogén és az inhibin hormonokat szabadítja fel, ezért okozhatja a pubertás korai bekövetkeztét vagy leállását, ha már elkezdődött. A daganat eltávolítása után a normális fejlődés újraindulhat. Egy másik, 2014-ben leírt esetben egy fiatal női betegnek egyszer megjött a menstruációja, majd a következő négy évben nem volt többé. Eltávolították a JGCT-t, és a műtét után 10 nappal újraindult a ciklusa.

Milyen tünetek lehetnek gyanúsak fiatal lányoknál?

Gyanús lehet, ha egy lány 8 éves kora előtt elkezd menstruálni, mert a klinikai standardok szerint korainak számít. A mostani eset azt mutatja, hogy később többek között, a rendszeres menstruáció hiánya hormonális egyensúlyhiánnyal és hasi fájdalommal kombinálva, szintén jelezhetik, hogy valami nincs rendben.

Az esettanulmány szerzői szerint az egészségügyi szakembereknek fontolóra kellene venniük, hogy a hasonló tünetegyüttessel rendelkező fiatal lányok közül többet szűrjenek petefészekrákra, még akkor is, ha a betegség ritka. Ha korán diagnosztizálják a betegséget, a JGCT magas, 90-95%-os 5 éves túlélési rátával rendelkezik - de a nem diagnosztizált daganat hosszú távú következményekkel járhat a gyermek fejlődésére nézve.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hasfájás: nem mindegy hogyan fáj! Ezek a jelek utalhatnak gyomorfekélyre

Forrás: insider