Ezeket látta már?

Milyen tünetek utalhatnak endometriózisra?

endometriózis, tünet, alhasi görcs, fáradékonyság

Az endometriózis leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a méh belső részét borító szövetek a méhen kívül is megtalálhatók.

Ezek a szövetrészek ugyanúgy viselkedhetnek, mint méhen belül, vagyis a menstruációs ciklus változásait is követik. Az endometriózis rejtélyes betegség, a tünetei nagyon sokfélék lehetnek, a diagnosztizálása pedig hosszadalmas és bonyolult. Gyakran évekig kell orvostól orvosig járni, mire megkapja valaki a diagnózist.

Az is nehezítheti az érintett és a szakemberek dolgát, hogy a tünetek intenzitása egyénenként igen eltérő lehet, van, aki szinte semmit nem érez, másoknak viszont komoly fájdalmai vannak. Fontos azzal is tisztában lenni, hogy a tünetek intenzitása, erőssége nincs összefüggésben a betegség súlyosságával! Van néhány tünet, melyek endometriózisra is utalhatnak, érdemes ezeket ismerni.

Endometriózis tünetei

Alhasi fájdalom

Van, aki úgy véli, az alhasi, medencetájéki fájdalom a női lét „természetes” és elkerülhetetlen velejárója. Normálisnak tartják, hogy a menstruációs vérzés első napjain, esetleg az ovuláció idején görcsök jelentkeznek, éppen ezért azt is feleslegesnek gondolják, hogy orvoshoz forduljanak ezzel. Azonban az alhasi fájdalom intenzitása nem mindenkinél egyforma, és az is előfordulhat, hogy valaki nemcsak egy-két napon érzi rosszul magát, hanem szinte folyamatosan.

Az valóban igaz, hogy a menstruációs görcsök sok esetben nem jeleznek semmilyen egészségügyi problémát. Viszont az erős, krónikus fájdalom mindenképpen aggodalomra adhat okot: a fájdalom kisugározhat a combokba, a kismedencébe, a hátba és a derékba is. A legsúlyosabb esetekben a fájdalom miatt még az ágyból sem tud kikelni az érintett, nem képes ellátni még a hétköznapi feladatait sem. A fájdalom ráadásul nem múlik el rövid idő alatt, több hétig is elhúzódhat.

Fájdalmas szexuális együttlét

A fájdalmas szexuális együttlét sok probléma tünete lehet, többek között az endometriózissal is együtt járhat. A fájdalom közösülés közben vagy azután jelentkezhet, és nem a hüvelyben, inkább az alhasban érezhető, ami több órán, sőt akár napokon keresztül is eltarthat. Ez pedig a párkapcsolatra, az önbizalomra, az önértékelésre is rányomhatja a bélyegét.

Fáradékonyság

Meglepően gyakori kísérője lehet az endometriózisnak az állandó fáradtság, mégsem tulajdonítanak neki elég nagy jelentőséget. Úgy vélhetik, hogy a fáradtság, kimerültség csak a munka, a háztartás vezetése, az alváshiány vagy a gyermekneveléssel együtt járó stressz következménye. Az endometriózissal élő nők azonban kétszer olyan gyakran tapasztalnak meg súlyos kimerültséget, mint az egészséges társaik – állapította meg néhány éve egy nemzetközi kutatás. A szakemberek szerint a jelenségnek a hátterében az endometriózissal összefüggő krónikus, mikroszkopikus gyulladások állnak, melyek miatt az immunrendszer szinte folyamatosan felfokozott munkára kényszerül.

Húgyúti problémák

A húgyúti problémák, a vizeletürítéskor jelentkező fájdalom, a sürgető vizelési inger az endometriózissal is összefügghetnek. Különösen akkor érdemes orvoshoz fordulni, ha a problémák krónikusak, hosszú ideje tartanak, és a tünetek a menstruáció alatt fokozódnak.

Emésztési zavarok

Az endometriózis a leggyakrabban a kismedencében elhelyezkedő szerveket érinti, de a bélrendszernél is kialakulhatnak a betegséget okozó szövetdarabok. Ennek következménye az állandó hasfájás, a krónikus hasmenés vagy székrekedés, a véres széklet, a székletürítéskor jelentkező fájdalom, a haspuffadás is lehet. A tünetek ciklikusak, vagyis a menstruáció, esetleg az ovuláció idején még erősebben jelentkezhetnek.

Olvasson tovább! Ezek az endometriózis jelei!

Elhúzódó, erős menstruációs vérzés

Bár minden nőnél másmilyen a menstruációs vérzés, mindenképpen rendellenességre utal, ha a vérzés különösen erős és elhúzódó. A vérzés átlagosan 5 napig tart, a legtöbb nő ezalatt az idő alatt kevesebb, mint 1 deci vért veszít (általában 30-80 ml közötti mennyiséget). Túl erősnek és elhúzódónak számít a menstruációs vérzés, ha legalább 7 napig van valakinek vérzése, és a vérzés olyan erős, hogy 1-2 óránként cserélni kell a nagyobb méretű betétet vagy tampont. A vérzés során pénzérme nagyságú vérrögök is ürülhetnek a hüvelyből. Az erős vérzés szövődménye vérszegénység is lehet, ami a krónikus fájdalommal és a fáradékonysággal együtt nagyon komoly mértékben befolyásolhatja az endometriózissal küzdő hölgy életminőségét.

Forrás: EgészségKalauz