Ezeket látta már?

Hasfájás és gyakori felfúvódás: ezek a gyomorrák első jelei, tünetei

hasfájás puffadás felfúvódás gyomorégés oka jele gyomorrák korai jele

A gyomorrákot sokszor túl későn diagnosztizálják. Vegye komolyan a kezdeti figyelmeztető tüneteket!

A gyomorrák a gyomor belsejét borító nyálkahártyáján kialakuló daganatos betegség, mely több százezer embert érint évente.

Kik veszélyeztetettek leginkább?

A betegek nagy része 50 év feletti. A túlélési arányai rosszak, elsősorban azért, mert a gyomorrák kezdetben, a korai stádiumokban nem jár együtt jellegzetes vagy ijesztő tünetekkel. Vagy az is előfordulhat, hogy a tünetek túlságosan általánosak, és mire sikerül diagnosztizálni a betegséget, már előrehaladott stádiumban van a beteg, esetleg több áttét is képződött.

Rendkívül fontos tehát, ha valaki a rizikócsoportba tartozik, vagyis az idősebb korosztály tagja, dohányzik, a családjában előfordult már gyomorrák, és tartós emésztőrendszeri zavarai vannak, akkor keresse fel az orvosát egy alapos kivizsgálásért. Természetesen, a rossz emésztést, hasfájást más betegségek is okozhatnak, de ha időben felfedezik a gyomorrákot, a gyógyulás esélyei is jobbak.

A gyomorrák korai tünetei

A gyomorrák korai tünetei között találhatjuk:

  • a diszpepsziát, azaz a gyomortájékot érintő diszkomfortérzést,
  • a rossz emésztést,
  • a gyomorégést,
  • a hasi fájdalmakat,
  • illetve az étvágytalanságot.

Attól függően, hogy a gyomorban hol helyezkedik el a daganat, akár

  • nyelési nehézségek,
  • puffadás,
  • gyakori böfögés is jelentkezhet.
  • A beteg extrém jóllakottnak érezheti magát étkezések után, mintha teljesen teleette volna magát, még akkor is, ha nem evett különösebben sokat. 

Olvasson tovább! Miért puffadunk fel a nap végére?

A gyomorrák későbbi tünetei

Később akár hányinger és hányás, fáradékonyság, gyengeség, hasmenés vagy székrekedés is jelentkezhet. A daganat méretének változása miatt vérzés is előfordulhat, mely egyrészt vérszegénységet okozhat - ennek tünetei a már említett fáradékonyságon, gyengeségen kívül lehetnek a sápadtság, a légszomj -, másrészt akár véres hányás vagy véres (fekete, szurokszerű) széklet is előfordulhat.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Gyomorrák korai tünetei az arcon: ezt nézze meg a bőrén

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#daganat

Forrás: EgészségKalauz