Ezeket látta már?

Hasnyálmirigy-rák: reménysugár az alagút végén?

2015.01.30. Módosítva: 2015.11.04.

A kutatók számára igen nagy kihívást jelent a pancreas-tumor (hasnyálmirigyrák) elleni küzdelem, ez ugyanis mindkét nemben a legnagyobb halálozással járó rákbetegség. Sok esetben csak előrehaladott stádiumban jár tünetekkel. Jelenlegi tudásunk szerint egyetlen lehetőség a sebészi megoldás, a probléma az, hogy számos beteg tumorának elhelyezkedése nem teszi lehetővé a műtétet, vagy a tumor már áttéteket adott más szervekbe. Sok esetben a műtétet követően kiújulás következik be, és ezért hal meg a beteg.

Az amerikai gyógyszerhatóság, az FDA az elmúlt 20 évben három hatékony/nak tűnő kemoterápiás terápiás eljárást hagyott jóvá, hasnyálmirigyrák ellene, ezek a gemcitabine; az erlotinib + gemcitabine-, valamint a nab-paclitaxel + gemcitabine kombináció.

Hasnyálmirigy-rák: reménysugár az alagút végén?

"Ma már többet tudunk erről a daganattípusról. Ismert, hogy a hasnyálmirigy vezetőcsatornácskáiból indul, és jellemző a legtöbb beteg tumorszövet-mintájában az ún. KRAS gén mutációja" – említi Dr. Abhilasha Nair, az FDA onkológusa, aki emésztőszervi daganatokkal foglalkozik, mint a gyomor, a vstagbél, és a hasnyálmirigy rákbetegsége.

Halálos és rejtőzködő

Amerikában (USA) a hasnyálmirigyrák a 4. vezető daganatos halálok. Évente kb. 46.400 a diagnózisok, és 39.600 (!) a halálozások száma az amerikai nemzeti rákintézet (National Cancer Institute) adatai szerint.

Bár az újonnan felismert daganatoknak csak 3%-a hasnyálmirigyrák, a daganat igen agresszív és halálos kimenetelhez vezet. Az 5 éves túlélési arány nem több jelenleg 5%-nál. A kezeletlen beteg hamar meghal a szakértő szerint. A kezelés főleg a fenti kemoterápia, a műtét, és a besugárzás.

A beteg az orvost általában sárgasásággal, hátfájdalommal és nem magyarázható fogyással keresi fel. Egyéb tünet lehet még az újonnan kialakuló cukorbetegség, a hányinger, hányás, bélműködés változása, fáradtságérzés, az étvágy megváltozása.

A mutációk megtalálása

A kutatók szerint az alábbiak növelhetik a pancreas-rák kockázatát: dohányzás, a hasnyálmirigy (krónikus) gyulladása, krónikus hasi fájdalom, hasmenés, súlycsökkenés, hosszú távon fennálló cukorbetegség, genetikai mutációk (BRCA1, BRCA2 mutációk) és az ún. Lynch-szindróma (örökletes betegség, mely növeli egyes daganattípusok kockázatát).

A kutatók azon fáradoznak, hogy a fent említett KRAS-mutációkat megcélzó gyógyszereket fejlesszenek. A KRAS egy igen jellemző célpont lehet, ha több lenne róla a tudásunk, eredményesebben harcolhatnánk egyes daganatok ellen.

A kutatók számára ez igen komoly kihívást jelent, minél mélyebbre kell hatoljanak a tumorsejtekbe, hogy megérthessük, a pancreas-rák miért annyira rezisztens bármely kemoterápiás kezelésre.

"Van valamilyen anyag az ún. extracelluláris (sejten kívüli) mátrixban, amely nem engedi, hogy a tumorsejteket elérje a kemoterápia" – magyarázza a kutató. A kutatás főként arra irányul, hogy megismerje a tumor közvetlen környezetét, azonosítsa, hogyan győzhető le a tumor védekező mechanizmusa, és a kemoterápiát közvetlenül a tumorsejtekre irányítsa.

Kutatások tárgya az immunterápia is, amely pl. a melanóma vagy egyes emlőtumorok ellen hatékony. Az immunterápia értelmeszerűen a szervezet védekezőképességét fokozza ún. monoklonális antitestek segítségével.

"Nemrég a melanoma kórjóslata is igen rossz volt. Az új immunterápiás eljárások révén azonban ez javulni látszik" –említi Dr. Nair. "Reméljük, hogy a hasnyálmirigyrák kutatásának új irányzatai végre lehetőséget adnak számunkra ezen igen agresszív daganattípus megfékezésére..."

http://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm427601.htm

Forrás: Sajtóközlemény