Hat lépés a vastagbélrák megelőzése felé

Egeszsegkalauz
2015. október 09. 12:40
Módosítva: 2016. január 12. 15:45

A vastagbélrák az egyik legkönnyebben megelőzhető ráktípus. Néhány egyszerű életmódbeli és étrendbeli változtatással a rák kialakulásának kockázatát akár a felére is csökkenthetjük.

1. Egyen sok zöldséget! Közismert tény, hogy a zöldség egészséges. Kutatások azt bizonyítják, hogy a rendszeres zöldségfogyasztás a vastagbélrák kialakulásának kockázatát akár a felére is csökkentheti. Egyen minden nap egy salátát, vagy házi zöldséglevest, köretnek használjon főtt, vagy párolt zöldségeket. Legyen főétel a zöldség, és a hús mellé a köret!

Hat lépés a vastagbélrák megelőzése felé

Hat lépés a vastagbélrák megelőzése felé

Forrás: Medipress


2. Kerülje a telített zsírokban és nitrátokban gazdag ételeket! Ilyenek például a konzerv vagdalthús, a szalonna, a hot dog, és a kolbász. A telített zsírok gyulladást okozhatnak, míg a bennük található nitrátok pedig karcinogén anyagnak számítanak.

3. Egyen csirkét, vagy pulykát! Az American Journal of Gastroenterology című folyóiratban közzétett tanulmány szerint a sovány csirkehús rendszeres fogyasztása 21%-kal csökkenti a rákot megelőző polipok kifejlődésének esélyét, és 39%-kal csökkenti a rosszindulatú daganatok kialakulásának kockázatát a vastagbélben. A kutatók szerint a sovány húsban található szelén gátolja meg a rák kialakulását. Vegetáriánusok a brazil dióban, a barna rizsben, vagy a mogyoróban előforduló szelént is fogyaszthatják.

4. Fogyasszon több magnéziumot! A kutatók szerint a magnézium 41%-kal képes csökkenteni a rák kialakulásának kockázatát. A nyers mandulában, a szezámmagban, a napraforgómagban, a fügében és a lucernában található nagyobb mennyiségű magnézium.

5. Egyen több rostot! A babban és teljes kiőrlésű gabonában található a legtöbb rost. A rostok átmozgatják a beleket és megkötik a lerakódott méreganyagot, ezáltal a méreg könnyebben ürül ki a szervezetünkből.

6. Fűszerezzen curry-vel! A curry egyik alapösszetevője, a kurkuma tartalmazza a kurkumin nevű komponenst, amely 25%-kal csökkenti a vastagbélrák kialakulásának esélyét. A Chicagói Egyetem kutatói megállapították, hogy a kurkumin elpusztítja Helicobacter pylori baktériumot, amely elősegíti a gyomorfekély és a vastagbélrák kialakulását.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en,Tiktok-on is!

Forrás: Medipress
# Daganatos betegségek# diéta# vastagbélrák

TÜNETKERESŐ

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához

Címlapról ajánljuk