Ezeket látta már?

Hat lépés a vastagbélrák megelőzése felé

Betegségek
2015. október 09. 12:40
Módosítva: 2016. január 12. 15:45
healthy-foods-that-can-ease-constipation

A vastagbélrák az egyik legkönnyebben megelőzhető ráktípus. Néhány egyszerű életmódbeli és étrendbeli változtatással a rák kialakulásának kockázatát akár a felére is csökkenthetjük.

1. Egyen sok zöldséget! Közismert tény, hogy a zöldség egészséges. Kutatások azt bizonyítják, hogy a rendszeres zöldségfogyasztás a vastagbélrák kialakulásának kockázatát akár a felére is csökkentheti. Egyen minden nap egy salátát, vagy házi zöldséglevest, köretnek használjon főtt, vagy párolt zöldségeket. Legyen főétel a zöldség, és a hús mellé a köret!

zoldsegek-d00000CB3ebf28240a69b

Forrás: Medipress


2. Kerülje a telített zsírokban és nitrátokban gazdag ételeket! Ilyenek például a konzerv vagdalthús, a szalonna, a hot dog, és a kolbász. A telített zsírok gyulladást okozhatnak, míg a bennük található nitrátok pedig karcinogén anyagnak számítanak.

3. Egyen csirkét, vagy pulykát! Az American Journal of Gastroenterology című folyóiratban közzétett tanulmány szerint a sovány csirkehús rendszeres fogyasztása 21%-kal csökkenti a rákot megelőző polipok kifejlődésének esélyét, és 39%-kal csökkenti a rosszindulatú daganatok kialakulásának kockázatát a vastagbélben. A kutatók szerint a sovány húsban található szelén gátolja meg a rák kialakulását. Vegetáriánusok a brazil dióban, a barna rizsben, vagy a mogyoróban előforduló szelént is fogyaszthatják.

4. Fogyasszon több magnéziumot! A kutatók szerint a magnézium 41%-kal képes csökkenteni a rák kialakulásának kockázatát. A nyers mandulában, a szezámmagban, a napraforgómagban, a fügében és a lucernában található nagyobb mennyiségű magnézium.

5. Egyen több rostot! A babban és teljes kiőrlésű gabonában található a legtöbb rost. A rostok átmozgatják a beleket és megkötik a lerakódott méreganyagot, ezáltal a méreg könnyebben ürül ki a szervezetünkből.

6. Fűszerezzen curry-vel! A curry egyik alapösszetevője, a kurkuma tartalmazza a kurkumin nevű komponenst, amely 25%-kal csökkenti a vastagbélrák kialakulásának esélyét. A Chicagói Egyetem kutatói megállapították, hogy a kurkumin elpusztítja Helicobacter pylori baktériumot, amely elősegíti a gyomorfekély és a vastagbélrák kialakulását.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: Medipress
# Daganatos betegségek # diéta # vastagbélrák

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés