Ezeket látta már?

Hogyan végzik az endoszkópos vizsgálatot? Mit kell tudni előtte?

vastagbélrák, endoszkóp, daganat, bélbetegség

Az endoszkópia a gyomor-bél traktus eszközös vizsgáló módszere. Mikor van szükség endoszkópos vizsgálatra, és mit mutat ki?

Az endoszkóp maga egy flexibilis, száloptikás eszköz, amely végén kisméretű kamerával felszerelt. A száloptika fényével és a kamera segítségével képernyőn végig kísérhető, megtekinthető a nyelőcső, a gyomor és a vékonybél nyálkahártyájának állapota.

Miért végzik az endoszkópos vizsgálatot?

Ha a beteg tünetei között szerepel a hasi fájdalom, a hányás, a vérzés vagy a vérszegénység, a diagnózis megerősítésére történik az endoszkópos vizsgálat.

Hogyan kell az endoszkópod vizsgálatra előkészülni a betegnek?

A kórházban végzendő vizsgálat előtt 8 órával már nem szabad sem enni, sem folyadékot fogyasztani. Állandóan szedett gyógyszerek esetében, azok bevételét meg kell előzetesen konzultálni az orvossal.

Mi történik az endoszkópos vizsgálat előtt?

A betegre kórházi ruházatot adnak, le kell venni az ékszereket, ha vannak és a szoros alsóruházatot is. Az orvos ismerteti a vizsgálat folyamatát, és ezután aláírat a beteggel egy beleegyező nyilatkozatot.

Hogyan végzik az endoszkópos vizsgálatot?

A beteg a vizsgálóasztalon bal oldalára fekszik. Az orvos enyhe nyugtatót ad be, ez nem altató, csak relaxált állapotba hozza a beteget. A nyugtató beadása nem kötelező, ezt meg kell az orvossal konzultálni.

A szedálást követően a garat hátsó falát sprayvel érzéstelenítik, hogy a tubus lenyomását ne kövesse reflexes öklendezés. A fogsorra műanyag csutorát helyeznek, hogy a beteg arra harapjon rá, és ne az endoszkópra. Kivehető műfogsort a vizsgálat idejére el kell távolítani. A vérnyomás és pulzus változását a vizsgálat közben is figyeli az orvos.

Az endoszkópos eszközt a beteg szájába helyezik, és felszólítják, hogy nyelje le. A cső, a tubus kb. a gyűrűsujjnak megfelelő vastagságú, tehát a légzést nem gátolja. A fölöslegben termelődő nyálat nyálszívóval leszívják időközben. A vizsgáló orvos az endoszkópot megfelelő helyzetbe hozza, hogy a láthatóság minél jobb legyen, levegőt pumpálnak bele, szintén hasonló célból.

Esetenként az endoszkópon belül egy speciális mintavételi eszköz is található, amellyel a vizsgálat közben szövetmintát lehet venni a kérdéses területről. Ez a beavatkozás nem jár fájdalommal. A területről felvételek is készülnek. Terápiás beavatkozás is végezhető a vizsgálat idején: pl. a fekélyből történő vérvesztés kezelése, vagy a gyomor véna-varikozitásának kezelése. Így valamivel hosszabb a beavatkozás, de az orvos ezt előre közli a beteggel.

Ha a diagnosztikus (és esetleges terápiás) beavatkozás véget ért, az endoszkópot lassan kihúzzák a gyomorból.

Mi történik az endoszkópos vizsgálat után?

Maga a beavatkozás kb. 30 percesre tehető, ha terápiára is sor kerül, akkor hosszabb valamivel. A vizsgálat után a beteg pihenőszobába kerül, rövid megfigyelésre, pihenésre. Általában egy óra múlva már könnyű ital és étel fogyasztható. Kb. 4 órával ezután a beteg hazamehet.

Érdemes segítséget kérni, tehát hogy a vizsgálat után legyen, aki hazaviszi autóval a beteget, az érzéstelenítés, enyhe nyugtatás utóhatása miatt. A vizsgálati eredményeket megküldik a kezelőorvosnak, a háziorvosnak, akivel a betegnek találkozni kell az eredmények megbeszélése, és a követendő terápia megtervezése céljából.

Milyen kockázata lehet az endoszkópiának?

Általában enyhe, múló kellemetlenségek, mint a torok kiszáradása, köhögés, enyhébb vérzés jelentkezhetnek. A gyomorban maradt levegő felböfögést okozhat.

Ha a beavatkozás közben biopszia, tehát mintavétel is történt, lehet, hogy a beteget bent tartják, és csak másnap mehet haza, esetleg csekély mértékű vérzés jelentkezhet a nyelőcsőből ill. a gyomorból. Nagyon ritkán, sérülést követően megrepedhet a gyomorfal, ekkor a beteg kórházban marad, és utólagos helyreállító műtétet kell végezni.

Hol végeznek endoszkópos vizsgálatot?

Főként kórházi és klinikai, gasztroenterológiára szakosodott belgyógyászati osztályokon, valamint egészségügyi magánintézményekben és magánrendeléseken történhet endoszkópos vizsgálat, beutalást követően.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hogyan lehet a vastagbélpolipból vastagbélrák? Így alakul ki a rosszindulatú daganat

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

vastagbélrák

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához