Ezeket látta már?

Hormonpótlás: segítség vagy veszély?

2010.12.12. Módosítva: 2015.11.04.

Az ösztrogén alapú hormonhelyettesítő terápia véd a mellrák ellen? A kizárólag ösztrogént tartalmazó hormonhelyettesítő terápia (HRT) a legtöbb nő számára védelmet nyújthat a mellrák kialakulásával szemben - állítják szakemberek egy új vizsgálat eredményeire támaszkodva.

A kutatók vizsgálatai szerint ellentétben az ösztrogént és progeszteront is tartalmazó kombinált HRT-vel a kizárólag ösztrogén alapú hormonhelyettesítő terápia jelentősen csökkentette a mellrák kialakulásának kockázatát azoknál a nőknél, akiknek családjában nem fordult elő nagy gyakorisággal a betegség - adta hírül a The Daily Telegraph (www.telegraph.co.uk) című brit napilap online kiadása.

Hormonpótlás: segítség vagy veszély?

A Texas állambeli San Antonióban megrendezett Emlőrák Szimpóziumon csütörtökön ismertetett legújabb eredmények gyakorlatilag a feje tetejére állították a hormonhelyettesítő terápiával kapcsolatos jelenlegi nézeteket. Nyolc évvel ezelőtt jelentősen megrendült a HRT-be vetett bizalom, amikor a 160 ezer nő bevonásával készített Women's Health Initiative (WHI) elnevezésű amerikai tanulmány kimutatta, hogy a kezelés növeli a petefészek, a mellrák és az agyi érkatasztrófa kialakulásának kockázatát.

Egy évvel később a brit Million Women Study eredményeiből kiderült, hogy a hormonhelyettesítő terápia évente kétezerrel növelte a mellrákos megbetegedések számát. A vizsgálatot követően a HRT-t használó nők nagy része felhagyott a kezeléssel. Mindkét tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a kombinált terápia jelentette a nagyobb kockázatot, bár a kizárólag ösztrogén tartalmú HRT-t is károsnak ítélték.

Az egykori WHI-tanulmány adatainak legújabb felülvizsgálatából azonban kiderült, hogy a mesterséges ösztrogén a legtöbb nő számára védelmet nyújt az emlőrákkal szemben. A daganatkutatással foglalkozó Joseph Ragaz és a kanadai Brit Columbiai Egyetemen dolgozó munkatársai megállapították, hogy "jelentősen csökkent a mellrák előfordulása" azoknak a nőknél, akik csak ösztrogén tartalmú HRT kezelésben részesültek és családjukban sem volt sok rákos megbetegedés.

"Egészen új eredménynek számít az, hogy az ösztrogén alapú HRT kezelésben részesülő nők többségénél csökkent a mellrák előfordulásának aránya, ugyanis a természetes ösztrogént mindig is az emlőrák kialakulásának fokozottabb kockázatához kötötték, azonban a "kívülről érkező" ösztrogén, mint például a HRT esetében, valójában védelmet biztosít a legtöbb nő számára" - hangoztatta Ragaz.

További kutatásokra van szükség annak megállapításához, hogy melyik a legjobb kezelési módszer és milyen típusú nőknél a leghatékonyabb, valamint, hogy miként is fejti ki hatását - tette hozzá a szakember, akinek reményei szerint a HRT megítélése jelentősen megváltozik majd a jövőben.

Forrás: MTI