Ezeket látta már?

Hospice: az életvégi tervezés ezért fontos

rák, daganat, tumor, terápia

A hospice-t ismerők jól tudják, hogy a Magyar Hospice Alapítvány nem csak a betegekkel, hanem a hozzátartozókkal is törődik a daganatos betegek életvégi egészségügyi ellátása során.

Az alapítvány tevékenysége most új szolgáltatással bővül, amely lehetővé teszi, hogy a beteg még életében megkönnyítse ittmaradó szeretteinek a helyzetét.

Fontos, hogy a család beszéljen a kényes kérdésekről

2013-ban a Magyar Hospice Alapítvány önkéntes képzésén megismerkedett egymással négy középkorú nő, és az egyikük, Csikós Dóra ötletére létrehozták az Életvégi Tervezés Alapítványt. Mivel a két szervezet tevékenysége összefügg, és az elmúlt közel tíz évben kiváló munkakapcsolat alakult ki köztük, ezért most a fenntartási nehézségek miatt a megszűnéssel szembenéző alapítvány a Magyar Hospice Alapítványon belül folytathatja tevékenységét. A program vezetője továbbra is Csikós Dóra. „Az életvégi tervezésben a legfontosabb, hogy a család elkezdjen beszélgetni ezekről a kényes kérdésekről” - vallja a program elindítója.

Dr. Muszbek Katalin, az alapítvány orvos igazgatója hangsúlyozza, hogy a szemléletformálás az alapítvány elmúlt 30 évében mindvégig fontos volt, ez bővül ki most ezzel a fontos területtel, ráadásul nem csak a daganatos betegek számára. Ahogy a fejlettebb országokban már a hospice-ellátást sem csak rákos betegek érhetik el.

Az új szolgáltatás a betegek, a hozzátartozók, illetve az egészséges érdeklődők számára nyújt információt, illetve tanácsadást például az örökség, a temetés, az egészségügyi kérdések, a gyámság vagy a digitális hagyaték kérdésében.

Méltó felkészülés

A Magyar Hospice Alapítvány betegellátó tevékenysége során számos esetben kérdezik daganatos betegek vagy hozzátartozóik, hogy mi történik, ha életük végén kórházba kerülnek, és újra akarják éleszteni őket, de ezt már nem szeretnék, hiszen úgyis várható a közeli haláluk. Az életvégi tervezés erre is választ adhat, hiszen az előzetes egészségügyi rendelkezést a törvény lehetővé teszi. A Magyar Hospice Alapítvány immár saját égisze alatt nyújthat orvostanácsadást a rendelkezés megírásához, és segédletet az életvégi felkészüléshez. A szolgáltatás – ahogy a Magyar Hospice Alapítvány minden szolgáltatása – ingyenes. Az alapítvány többek között támogatásokból és az adó 1% felajánlásokból tudja biztosítani térítésmentes szolgáltatásait és azt, hogy minél többen méltó módon készülhessenek fel az elkerülhetetlenre.

Gyomorrák kezelése: mi van még a kemoterápia mellett? Olvasson tovább!

Forrás: EgészségKalauz