Ezeket látta már?

HPV teszt: ezért olyan fontos a nőgyógyászati vizsgálat is!

hpv, szűrés, méhnyakrák

A komplex nőgyógyászati rákszűrésből ne maradjon ki a HPV-teszt sem, mert ennek elvégzése kulcsfontosságú lehet a méhnyakrák időben történő felismeréséhez.

A HPV, vagyis a humán papilloma vírusok családjába közel 170 vírus tartozik, melyek sokféle betegséget okozhatnak. A HPV különböző altípusait alacsony és magas kockázatú csoportokba oszthatják, attól függően, hogy milyen problémák kialakulásához járulhatnak hozzá. Éppen ezért lehet fontos, hogy a rutinszerű, rendszeren elvégzett nőgyógyászati szűrővizsgálatoknak is része legyen a HPV-teszt.

HPV és méhnyakrák

Több tucat olyan betegség van, melyet a HPV különböző altípusai okoznak, a legbanálisabbak ezek közül a szemölcsök. A HPV-vel való fertőzöttség nagyon gyakori, a legtöbb ember szervezetében megtalálható valamely vírustípus, még akkor is, ha konkrét tüneteket nem tapasztalunk magunkon. A legtöbb esetben a HPV-t néhány éven belül gyógyszeres kezelés nélkül is képes legyőzni a szervezetünk, gyakran úgy, hogy a fertőzöttség nem okoz konkrét betegséget.

A több tucat ismert HPV-típusból azonban legalább 14 olyat azonosítottak (többek között a HPV-16, -18, -31, -33, -45, -52 és -58), melyeket a magas kockázatú csoportba sorolnak. A HPV és a méhnyakrák (illetve néhány más daganatos betegség) között ugyanis rendkívül szoros az összefüggés, szinte minden méhnyakrákos esetben jelen volt a HPV-fertőzöttség is. A magas kockázatú, hosszan elhúzódó HPV-fertőzöttség a sokszorosára növeli a méhnyakrák kialakulásának a rizikóját.

Miért fontos a HPV-szűrése?

Általában úgy gondoljuk, hogy a nőgyógyászati szűrővizsgálat célja az elváltozások, rendellenességek felfedezése. Ez valóban rendkívül fontos, de csak tüneti kezelésnek tekinthető, hiszen azt a mélyben meghúzódó okot, vagyis a HPV-fertőzöttséget nem tárja fel. A HPV bizonyos típusai olyan elváltozásokat idézhetnek elő a sejtekben, hogy azok fokozottan érzékennyé válnak a sejtburjánzásra, vagyis arra, hogy rosszindulatú daganat alakuljon ki. Ez fokozottan igaz azokban az esetekben, amikor a HPV-fertőzés elhúzódik, hosszú évekig kimutatható a szervezetben ugyanazzal a típussal való fertőződés. A HPV-teszt segítségével már azelőtt meghatározható lehet, hogy kinél magasabb a méhnyakrák rizikója, hogy a szövetek rendellenességet mutatnának.

HPV-szűrés: hogyan és mikor?

A 30 éven aluli nők esetében általában nem javasolják a rutinszerű HPV-szűrést, egyszerűen azért, mert a 18-29 éves korosztály körében a leggyakoribb a fertőzés, és a szervezet általában meg is tud birkózni a vírussal. De akkor szükség lehet a HPV-szűrésre, ha a javasolt citológiai vizsgálat kóros elváltozást mutatott ki. Ebben az esetben a HPV, elsősorban a magas kockázatú típusok kimutatása segítheti a pontos diagnózis felállítását, a megfelelő terápia meghatározását.

A 30 éven felüliek esetében a rendszeres szűrővizsgálat részeként érdemes a HPV-tesztet is elvégeztetni. Az eredmény ismeretében a kezelőorvossal közösen meghatározhatóak a további lépések, például, hogy van-e szükség további vizsgálatokra, a gyakoribb szűrésekre, vagy más beavatkozásra.

A HPV szűrésére különböző vizsgálati módszerek állnak a rendelkezésünkre, ám ezek nem járnak automatikusan, azokat külön kell kérni a nőgyógyásztól. Azt is fontos tudni, hogy nem minden vizsgálat mutatja ki a pontos vírustípust, a teszt általában csak azt állapítja meg, hogy a fertőzöttség magas vagy alacsony kockázatú HPV-vel függ-e össze. A HPV-teszt csak bizonyos esetekben (például ha a citológiai vizsgálat eredménye bizonytalan) térítésmentes, ha mi kérjük ezt, fizetni kell érte.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Nőgyógyászati daganatok: ilyen vizsgálatokkal korán elcsíphető a tumor

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

méhnyakrák

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához