Ezeket látta már?

Kiegészítő kezelés emlőrákban

2009.01.01. Módosítva: 2015.11.04.

Az emlőrák az egyik leggyakoribb halált okozó betegség, a nők esetében a tüdőrák után a második leggyakoribb halálok. Az emlőrák felfedezését követő várható ötéves túlélés az ötvenes években tapasztalt 80 százalékról mára 98 százalékra emelkedett.

Két új közlemény is megjelent a CANCER folyóirat augusztus 1-ei számában, melyek az emlőrák kiegészítő (adjuváns) kezelése során alkalmazott gyógyszerek költség-hatékonyságával foglalkoznak.

Az emlőrák az egyik leggyakoribb halált okozó betegség, a nők esetében a tüdőrák után a második leggyakoribb halálok. Az emlőrák felfedezését követő várható ötéves túlélés az ötvenes években tapasztalt 80 százalékról mára 98 százalékra emelkedett. Ez köszönhető annak, hogy a mammográfia elterjedése miatt a szakemberek korábban veszik észre az elváltozást és a korán elkezdett kezelés nagyobb hatékonyságú. A daganat viselkedésének és tulajdonságainak molekuláris szintű megismerése a műtét mellett új kiegészítő (adjuváns) kezelési lehetőségeket hozott, többek között a hormonkezelést, valamint a monoklonális antitesteket.

Egy kanadai vizsgálat során azt tapasztalták, hogy ösztrogén-receptor pozitív (a daganatsejtek felszínén kimutatható érzékelő fehérje) emlőrákok esetében a tamoxifenről szteroid jellegű aromatáz gátló exemestane-ra történő átállás jelentősen megnövelte a daganatmentes időszak hosszát minimális egyéni költség mellett. Egy másik vizsgálatban azt tapasztalták a kutatók, hogy a HER-2 pozitív (humán epidermális növekedési faktor receptor) emlőrákok esetén a recetor ellen ható monoklonális antitest – trastuzumab – viszonylag alacsony költség mellett növelte meg a várható élettartamot.

A költséghatékonyság vizsgálata nem csupán az élethossz növelését veszi figyelembe, hanem azt is, hogy a megkapott évek milyen minőségűek, azaz kellően jó közérzetben tudja-e a beteg a kezelés során "megnyert" éveket eltölteni. Dr. Nancy A. Risebrough munkatársaival munkája során azt tapasztalta, hogy két-három évig tartó tamoxifen szedés után az exemestane-ra történő váltás szignifikánsan növeli a daganat ismételt kiújulásáig eltelt időt, azaz a daganatmentes időszakot.

Dr. Louis Garrison munkatársaival nemrég fejezett be egy három éves követéses klinikai vizsgálatot, melyben a HER-2 pozitív emlőrákok adjuváns kezelése során a várható élettartam hosszát vizsgálták. Azt tapasztalták, hogy az alkalmazott monoklonális anti-HER-2 antitest trastuzumab átlagosan további három évvel növeli meg a várható élettartamot. Mindkét vizsgálatból kitűnt, hogy a két vizsgált új kezelési módszer jóval olcsóbb a hagyományosan alkalmazott kemoterápiáknál.

medipress

Forrás: EgészségKalauz