Mindenki ezt nézi most!

Kísérleti daganatellenes szer: a diklór-acetát

2013.07.24. Módosítva: 2015.11.04.

Kanadában, az albertai egyetem Általános Orvostudományi Karának kutatócsoportja új gyógymódot talált a rákos megbetegedések kezelésére. Számos helyen publikálták a diklór-acetát daganatellenes hatásával kapcsolatos munkásságukat, azonban az albertai csapat még mindig nem kapott támogatást az állami egészségügy részéről.

Dr. Michelakis és kutatócsoportja volt az első, aki kimutatta a survivin nevű rák-biomarkert, amiről feltételezték, hogy csak daganatsejtekben (legfőképpen rendellenes tüdőartériákban) található. Ez volt az első széleskörű tanulmány, ami összefüggést talált a ritka betegségnek számító pulmonális artériás hipertónia (PAH- pulmonary arterial hypertension) és a rosszindulatú daganatok között.

Kísérleti daganatellenes szer: a diklór-acetát

A diklór-acetát (DCA) daganatellenes hatásának lényege , hogy a sejtek mitokondriális működésének helyreállítása révén újra működésbe lép a "programozott sejthalál", így a tumor nem növekszik, hanem összehúzódik, mérete csökken.

A kulcslépés tehát a daganatok anyagcseréjének megváltoztatása. A DCA klinikai tanulmányok szerint is a daganatnövekedés visszafordítására képes. A programozott sejthalál (apoptózis) miatt a rákos sejtek "elpusztítják önmagukat" anélkül, hogy bármiféle kárt tennének az egészséges sejtekben.

Az albertai egyetem tanulmányait hatóságok, karitatív szervezetek, alapítványok támogatják (National Institutes of Health, FDA (amerikai gyógyszerhatóság), Canadian Institutes of Health Research, Muscular Dystrophy Association). Így a kutatás nem kitett a gyógyszeripari támogatásoknak, szponzorációknak.

A DCA miért nem alkalmazható gyógyszerként?

A fő probléma egyrészt épp a fentebbi, tehát hogy gyógyszeripari érdekeltség, támogatás nincsen a vegyület mögött. Másrészt viszont magának a DCA-nak mint kémiai szernek sincsenek a jogai egyetlen gyógyszeripari céghez lekötve, tehát nem érdekük a témával foglalkozni. Ipari – jelen esetben gyógyszeripari háttér és támogatottság nélkül kutatásokat végezni, és "bekerülni" az egészségügyi szektorba szinte lehetetlen. Jelentős érdekeltségek csapnak itt össze, sajnálatos módon ebből a daganatos betegeknek (ilyen értelemben, mint pl. a DCA története) nem származik előnyük.

http://www.collective-evolution.com/2013/06/26/dichloroacetate-university-of-alberta-doctors-discover-a-cure-for-cancer/#_

Forrás: EgészségKalauz