Ezeket látta már?

Ma zajlik az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét nyitó eseménye

2014.01.20. Módosítva: 2015.11.04.

Minden év január harmadik hetében szervezik meg az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hetet, idén immár nyolcadik alkalommal január 20 és 26 között. A programsorozat főszervezője az Európai Méhnyakrák Szövetség (European Cervical Cancer Association; ECCA). A kampány célja felhívni a figyelmet arra, hogy a méhnyakrák a második leggyakoribb ráktípus a 45 év alatti nők körében, valamint ez a betegség védőoltással és méhnyakszűrés együttes alkalmazásával megelőzhető.

Magyarországon évente megközelítőleg 400 nő veszíti életét méhnyakrák következtében, valamint közel 10 000 konizációt (méhnyak-műtétet) végeznek rákmegelőző állapotok miatt.Ezen műtétek nem veszélytelenek, hiszen a konizáció szövődménye a koraszülés megnövekedett kockázata vagy akár meddőség is lehet.

Ma zajlik az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét nyitó eseménye

A Méhnyakrák Megelőzési Hét alkalmából a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a GlaxoSmithKline Kft. tovább folytatja immár több évre visszanyúló együttműködését és 600 adag méhnyakrák elleni vakcinát ajánlanak fel nehéz körülmények között élő lánygyermekek és anyák számára. A több éve zajló közös programnak köszönhetően közel ezer rászoruló lánygyermek és anya jutott hozzá méhnyakrák elleni védőoltáshoz. A felajánlással kapcsolatban a két szervezet ma, azaz 2014. január 20-án, délután 14.00 órakor sajtótájékoztatót tart a Semmelweis Egyetem II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján.

Az eseményen részt vesz:

Prof. Dr. Bánhidy Ferenc, a Semmelweis Egyetem II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese

Alison Farquhar, a GlaxoSmithKline Kft. ügyvezető igazgatója

Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója

Lányok és édesanyák, akik a sajtótájékoztató keretében elsőként kapják meg ingyenesen a vakcinát (Az oltást a rendezvényen jelenlévő Dr. Bánhidy Ferenc professzor végzi).

Forrás: Sajtóközlemény