Ezeket látta már?

Ilyenek a méhnyakrák egyértelmű tünetei: 4 jel, amivel orvoshoz kell menni

méhnyakrák jelei tünetei szűrése

A méhnyakrák a mellrák után a második legrettegettebb nőgyógyászati ráktípus. Ezekre figyeljen!

Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászati daganatokkal is foglalkozó nőgyógyásza a figyelemfelhívó tüneteket ismerteti, valamint az éves rákszűrés fontosságát hangsúlyozza.

Méhnyakrák és az azt megelőző állapotok

A méhnyakrák igen veszélyes rosszindulatú daganattípus, ám ha idejében megfelelő kezeléshez jut a beteg, úgy nagy esély van a teljes gyógyulásra. Sokan nem tudják, de a méhnyakrák kialakulásáig akár 10-15 év is eltelhet (akár tünetek nélkül), ám előtte több rákmegelőző állapoton megy keresztül az érintett. A szűrések alkalmával ezeket a rákmegelőző állapotokat is észre lehet venni és kezelni, így a beteg nagy eséllyel elkerülheti a drasztikusabb beavatkozásokat és terápiás módszereket.

Sajnos gyakori, amikor semmilyen tünet nem jelzi a problémát, vagy ha igen, akkor az illető vagy átsiklik rajtuk, vagy pedig másnak - pl. fertőzésnek- tulajdonítja azokat. Hogy mégis melyek lehetnek ezek a panaszok?

Köztes vérzés

A menstruáción kívül tapasztalt köztes, pecsételő vérzést mindig komolyan kell venni, ugyanis nem csak hormonális problémára, de komoly nőgyógyászati zavarokra is felhívhatja a figyelmet- köztük méhnyakrákra is. Ez eleinte megjelenhet szexuális együttlétek alkalmával jelentkező kontakt vérzés formájában. Gyakran ez az első - akár egyetlen- jel, ami a kóros állapotra utal.

Fájdalmas közösülés

Fájdalmas együttléteket több minden is okozhat, és általában a menopauza, illetve szoptatás időszakában jelentkezik a hormonális változások miatt fellépő hüvelyszárazság miatt. Viszont, ha fogamzókorban áll fenn a panasz, úgy mindenképp kivizsgálás szükséges, ugyanis – ha nem pszichés okok állnak mögötte-, intim fertőzésre, gyulladásra is utalhat, sőt, a méhnyakrák egyik jele is lehet!

Alhasi görcsök

Szinte nincs is olyan nő, aki időről időre ne panaszkodna kellemetlen, akár fájdalmas alhasi görcsökre. Ez rendszerint a menstruációt megelőző időszakban lép fel, és a vérzés első pár napján is tarthat még. Természetesnek számít az ovulációkor tapasztalt feszítő érzés is. Azonban, ha az alhasi görcsök máskor is jelentkeznek, nagyon erősek és a megszokottnál nagyobb mennyiségű vérzés kíséri menstruáció során, úgy azt olyan nőgyógyászati problémák is okozhatják, mint az endometriózis, ciszta, kismedencei gyulladás, intim fertőzés vagy méhnyakrák.

Hüvelyi folyás

A hüvelyi folyás rendszerint valamilyen fertőzés következménye, főleg, ha az kellemetlen szagú, nem áttetsző színű, illetve, ha viszketés, égő érzés, gyakoribb vizelési inger kíséri. Méhnyak rosszindulatú daganata esetén a folyás bűzös, színe gyakran barnás, esetleg vérfoltok is fellelhetőek benne- mondja Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ a nőgyógyászati daganatokkal is foglalkozó nőgyógyásza.

Szűréssel a biztos diagnózisért

Az éves szűrés elsődleges lényege, hogy panaszmentesen jelentkezzenek a nők, a megelőzés a cél! Amennyiben valaki a fentebb említett tüneteket tapasztalja, úgy érdemes mielőbb méhnyakrák szűrésen részt venni! Ennek során az ún. P-skála és a Bethesda klasszifikáció szerinti eredményből következtetni lehet az állapot súlyosságára. Amennyiben az orvos indokoltnak látja, akkor a méhnyak kúp alakú kimetszése javasolt, mely nem csak diagnosztikus, hanem gyakran terápiás módszer is egyben. Súlyosabb esetben további műtétre, kemo/sugárterápiára, illetve a méh radikális eltávolítására lehet szükség.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ez a 7 tünet nőgyógyászati daganatokat jelezhet

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Daganat: a beteg hangja alapján diagnosztizálható még a rák is?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#daganat

Forrás: Nőgyógyászati Központ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához