Ezeket látta már?

Mellrák: ha ilyen elváltozást talál a mellében, menjen orvoshoz!

mellben csomó formája mérete mellrák emlőrák tünet

Ha csomókat tapintunk ki, akkor az alábbiakra kell figyelnünk.

A szakemberek szerint érdemes a melleket rendszeresen megvizsgálni, különösen azoknak, akiknél magasabb a mellrák kialakulásának a rizikója. Az önvizsgálat nem helyettesíti a szakorvosi vizsgálatokat, illetve a mammográfiát, de két szűrés között segíthet felfedezni bizonyos elváltozásokat. A becslések szerint az emlődaganattal diagnosztizált nők közel háromnegyede az önvizsgálat során észrevett csomóval vagy más tünettel fordul orvoshoz.

Milyen is a mellem?

Az önvizsgálathoz, illetve az esetleges eltérések felfedezéséhez először is tudnunk kell, milyen a mellünk egészséges állapotában. Így könnyebben észrevehetjük, ha valami eltér a megszokottól. A női mell a menstruáció során bekövetkező hormonális változások miatt hétről hétre változhat, bizonyos napokon érzékenyebb, máskor teltebb vagy duzzadtabb.

Az önvizsgálatot célszerű mindig ugyanabban az időszakban elvégezni, hogy a normálisnak tekinthető hormonális változásokat ne téveszthessük össze olyan eltérésekkel, melyek aggodalomra adhatnak okot. Az önvizsgálathoz általában a menstruáció utáni első hetet javasolják, ilyenkor ugyanis a mell nem annyira duzzadt és érzékeny.

Csomó a mellben

Könnyű azt mondani, menjünk orvoshoz, ha csomót veszünk észre a mellben, gyakran azonban nem tudjuk pontosan, mit is kellene keresni. Természetesen, a daganatos csomók sokfélék lehetnek, de néhány közös jellegzetesség segíthet beazonosítani az elváltozásokat. Bár a mellben kitapintott csomók nagy része nem rosszindulatú daganat, mindenképpen forduljunk orvoshoz ezekkel, hiszen pontos diagnózist csak képalkotó vizsgálatok és biopszia után kaphatunk.

A daganatos csomó általában kemény, nem fájdalmas és nem érzékeny. Az alakja szabálytalan, nincsenek éles körvonalai (nem egyértelműen kerekded). Nem lehet mozgatni, más irányba tolni. Idővel változik a mérete, vagyis egyre nagyobb lesz. A csomót általában a mell felső részén, a hónaljhoz közel vagy a hónaljban tapinthatjuk ki. Lényeges azonban tudni, hogy egy rákos csomó nem rendelkezik minden itt felsorolt jellegzetességgel, és az is lehet, hogy teljesen más jellegzetességeket mutat. Éppen ezért kell az elváltozást orvosnak is megmutatni.

Ne csak csomókat keressünk

A közkeletű vélekedéssel szemben nem kizárólag a mellben tapintható csomó utalhat daganatos betegségre, hanem egyéb elváltozások is. Ezek megjelenhetnek a csomótól függetlenül is. A mell önvizsgálatánál érdemes tehát figyelni a mell bőrére, a mellbimbóra, a mellek közötti aszimmetriára, a mell esetleges gyulladására is.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ilyen tünetek jelzik az agresszív, gyulladásos mellrákot

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

mellrák

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához