Ezeket látta már?

Nulladik stádiumú mellrák: így fedezhető fel időben az emlődaganat

mellrák emlőrák daganat stádium tünetek vizsgálat kezelés

Minél korábbi stádiumban fedezik fel a daganatot, annál jobbak a gyógyulás és a túlélés esélyei!

A nulladik stádiumú emlőrák a mellet érintő daganatos betegségek legkorábbi formája, legfőbb jellemzője, hogy a daganat még meglehetősen kicsi, nem képzett áttéteket, nem terjedt át más szervekre.

Hogyan fedezhető fel a nulladik stádiumú mellrák?

A nulladik stádiumú mellrákot – mivel nem okoz erőteljes, fájdalmas tüneteket – nehéz felfedezni, diagnosztizálni, de ha megállapítják valakinél, érdemes minél előbb megkezdeni a beteg kezelését, ilyenkor ugyanis még nagyon jók a túlélési esélyek, és azt is meg lehet előzni, hogy a daganat más szervekre is átterjedjen.

A nulladik stádiumú mellrákot karcinoma in situ-nak is nevezik, mert ebben az esetben a daganatos sejtek egy kisebb helyre koncentrálódnak (vagy a tejmirigyekre vagy pedig a tejcsatornákra), a betegség nem terjedt még át sem a mell többi részére, sem a nyirokcsomókra vagy más szervekre.

Mivel az elváltozás igen kicsi, és nem jár együtt tünetekkel, például a mellrákra jellemző csomókkal, gyakran csak "véletlenül" fedezik fel, például egy rutinszerű vizsgálatnál, vagy amikor a mellben található másik elváltozást ellenőriznek.

Bár egyik daganattípus sem tűnik különösebben veszélyesnek, mindenképpen érdemes kezeltetni ezeket. A tejmirigyeket érintő karcinoma például nagy mértékben növeli más, agresszívabb daganattípusok kialakulásának rizikóját. A tejcsatornákban kialakuló daganatok fele pedig agresszívabbá válik, gyors növekedésnek indul és az emlő más részeire is átterjedhet.

Hogyan kezelhető a mellrák?

Nincs egyetértés a szakemberek között abban, melyik a leghatékonyabb terápia a karcinomák esetében, egyáltalán szükséges-e kezelni ezeket a nulladik stádiumú daganatokat.

A betegek is jóval elutasítóbbak lehetnek a kezelést illetően: mivel ezek a daganatok nem fájdalmasak, nem okoznak tüneteket, és azt sem lehet megjósolni, hogy agresszívabbá válnak, továbbterjednek vagy nem, sokan úgy gondolhatják, hogy a kezelés maga veszélyesebb, fájdalmasabb, kellemetlenebb, sőt egyenesen felesleges.

A lehetséges kezelési tervet természetesen az egyéni jellegzetességek figyelembe vételével kell meghatározni, például azt is mérlegelni kell, milyen más rizikófaktorok vannak jelen, amelyek tovább növelhetik a mellrák kiújulásának esélyét.

A nulladik stádiumú emlődaganat kezelhető hormontartalmú gyógyszerekkel, sugárterápiával, műtéttel is. A kezelésnek köszönhetően a betegek túlélési aránya igen jó, 90 százalékuk legalább öt évvel túléli a diagnózist.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hogy zajlik a mammográfiai vizsgálat és kinek ajánlott?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

emlődaganat

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához