Ezeket látta már?

Mellrák: ha ezt a 4 tünetet tapasztalja magán, menjen orvoshoz!

mellrák, daganat, rák, emlőrák

Magyarországon a nők több mint fele nem jár rendszeresen mammográfiára.

Még mindig kevesen vesznek részt mammográfián

A nők leggyakoribb daganatos betegsége Magyarországon a mellrák . Az emlőrák felismerésében kulcsfontosságú a fiatal kortól rendszeresen alkalmazott önvizsgálat, a népegészségügyi mammográfián való részvételi arány pedig még mindig nagyon alacsony, csupán 40% körül van.

Ez utóbbinak külön hangsúlyt ad, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) legfrissebb adatai alapján immár pontosan tudható, hogy 2019-hez képest 2020-ban mintegy 20-25%-al csökkent a szervezett onkológiai szűrések száma, és 2021-ben is csak egy kisebb növekedés volt tapasztalható. Elmondható, hogy jelenleg évente mintegy 70-80 ezerrel kevesebb emlő szűrés történik, mint a Covid előtti években!

Márpedig az időben történő felismerés kulcsfontosságú a terápia eredményessége és a gyógyulás szempontjából. Köszönhetően az egyre jobb és hatékonyabb terápiás lehetőségeknek az elmúlt években előtérbe került a kezelt mellrákos betegek hosszú távú életminősége.

Vizsgálták a betegség hosszú távú kiújulásának valószínűséget, ahol az eredmények szerint a legalább 10 évig tünetmentes betegek mintegy 15%-nál újult ki a betegség. A kockázatot – egyéb más tulajdonságok mellett – a felismeréskor mért tumorméret befolyásolta (20mm kisebb v. nem), tehát az időben történő felismerés hatással van a késői ismételt megjelenésre is!

A megfelelő önvizsgálat kiemelkedően fontos

Több vizsgálat is folyt és zajlik jelenleg is e témában, azonba az eddigi eredmények alapján elmondható, hogy a mellrákban érintett nőknél megnő a szív- és érrendszeri betegségek előfordulása, a szív- és érrendszeri betegséggel összefüggő halálozás és az összessített halálozás a mellrákban nem érintett nőkhöz képest. A pontos kockázatnövekedés függ a kapott onkológiai kezeléstől, de még számos további vizsgálat szükséges a pontos összefüggések feltárására.

Hazánkban évente körülbelül 9000 embert diagnosztizálnak emlődaganattal, akiknek bár elsöprő többsége nő, a férfiakat is ugyanúgy érintheti a betegség. Másrészt bár érintse a nőket, minden ilyen megbetegedés az egész családot érinti, annak férfi tagjait is. A fiúk, férjek, apák, nagypapák támogatására ugyanúgy szükség van a gyógyuláshoz.

Ma már a fiatalok könnyen elsajátíthatják a megfelelő önvizsgálati technikákat, hisz a Magyar Rákellenes Liga szervezetten tanítja az önvizsgálatot és a szűréseken történő részvétel fontosságát a középiskolások számára, mert a daganat korai felismerése életet menthet.

Mik a mellrákra utaló tünetek?

· tapintható csomó/idegentest érzés a mellben,

· piros gyulladt megnagyobbodott emlő, alakja megváltozik,

· váladékozás, behúzódó kifekélyesedett bőrfelszín, láthatóvá válnak a vénák

· késői stádiumban: a csontáttétek miatt törések, a tüdő áttétek miatt fokozódó légzési és keringési elégtelenségek

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ilyen tünetek jelzik az agresszív, gyulladásos mellrákot

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

mellrák

Forrás: Magyar Rákellenes Liga
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához