Ezeket látta már?

Ezek a mellrák tünetei férfiaknál

mellrák, emlőrák, mellrák tünetei, mellrák férfiaknál, Mellrák megelőzés hónapja

A férfiaknál nincs veszélyeztetett korosztály, ezért szűrőrendszer sincs, így ők rendszerint a betegség későbbi stádiumában kerülnek orvoshoz, ezért rosszabbak a gyógyulási kilátásaik.

Előrehaladottabb állapotba veszik észre, ráadásul agresszívabb is a mellrák a férfiak esetében, mint a nőknél – mondja a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinika Onkológiai Részlegének igazgatója.

Dr. Dank Magdolna szerint a férfiaknál ugyan jóval ritkább a mellrák, az összes emlőrák kevesebb, mint egy százaléka érinti őket, a prognózisuk azonban épp az előrehaladott állapot miatt rosszabb, mint a nőknél.

A megnövekedett ösztrogénszint, a Klinefelter-szindróma és a sugárzásnak való kitettség növeli a kockázatot – hangsúlyozza az onkológus.

A túlélés mindkét nem esetében hasonló

- Fájdalmatlan csomó, az emlőbimbó behúzódása, váladékozása, kifekélyesedés – csak úgy mint a nőknél, a férfiaknál is ezek a tünetek jelentkeznek emlőrák esetén, ám még mindig nincs benne a köztudatban, hogy nem csak a nőket érintheti ez a betegség – mondja Dr. Dank Magdolna.

A férfiaknál nincs veszélyeztetett korosztály, ezért szűrőrendszer sincs, így ők rendszerint a betegség későbbi stádiumában kerülnek orvoshoz, ezért rosszabbak a gyógyulási kilátásaik. Első körben a háziorvoshoz kell fordulni, aki szükség esetén további vizsgálatokra küldi a beteget. A diagnózis felállítása esetükben is mammográfiával, emlő UV vizsgálattal és core-biopsziával, azaz úgynevezett vastagtű segítségével vett szöveti mintavétellel történik, ám náluk gyakran már más szerveken is áttétek vannak, amikor kiderül, hogy baj van.

A mellrák tünetei férfiaknál

  • egy vagy több, általában fájdalommentes csomó jelenik meg a mellszövetben, esetleg a hónalj alatti részen.
  • A mell méretében, alakjában változás következik be.
  • Az emlő bizonyos részein a bőr "gödröcskéssé" válik, ráncos lesz, hámlani kezd, bevörösödik, megduzzad.
  • Mellbimbót érintő változások: a mellbimbó befelé fordul, váladékozik (véres váladék is tapasztalható), illetve, ha a körülötte lévő bőr vörös, duzzadt, hámlik.

A kezelés mindkét nemnél hasonló:

  • műtéti beavatkozás,
  • sugárkezelés,
  • kemoterápia és hormonkezelés.

Férfiaknál az egész emlőt eltávolítják, főként a fiatalabb korosztályra jellemző, hogy igénylik a bimbórekonstrukciót, amelyet gyakran orvosi tetoválással valósítanak meg – mondja Dr. Dank Magdolna hangsúlyozva, hogy a túlélés vonatkozásában összességében nincs eltérés a nők és a férfiak között.

Míg korábban elsősorban az idősebb, 60-70 éves férfiakat érintette a mellrák, addig ma már a 40-es korosztályban is előfordul – mondja az onkológus. Dr. Dank Magdolna szerint növeli a kockázatot az elhízás, a magasabb ösztrogénszint, a Klinefelter-szindróma, a besugárzás például valamilyen gyermekkori betegség miatt, és azoknál is magasabb a rizikó, akiknek a családjában előfordult ez a betegség. Az összes emlőrák mintegy 0,9 százaléka érinti a férfiakat, a férfiakban előforduló daganatos megbetegedések csaknem 0,2 százalékáért felelősek a melldaganatok. Az új betegek száma folyamatosan növekszik.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ilyen tünetek jelzik, ha a túl sok inzulin miatt borulnak fel a női hormonok

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

méhnyakrák

Forrás: Semmelweis Egyetem