Ezeket látta már?

Merj segítséget kérni! Pszichológiai támogatás daganatos betegeknek

Daganatos betegség, pszichológus, rák, rákkezelés, onkopszichológia, Richter Anna Díj

Daganatos betegek gyógyulását támogatná a "Merj segítséget kérni!" projekt, amely szeretné felhívni a daganatos betegek figyelmét a segítségkérés fontosságára.

Dr. Prezenszki Zsuzsanna pszichiáter és az Összehangolva – Gyógyít a képzeleted! Alapítvány csapatának célja elsöpörni a társadalmi tévhitet és egyben a megbélyegzést, miszerint aki pszichológushoz fordul, az "bolond". Szeretnék felhívni a daganatos betegek figyelmét a segítségkérés fontosságára.

Negyedik alkalommal hirdették meg a Richter Anna Díj (RAD) pályázatát, melyben az oktatást, egészségügyet és gyógyszerészetet fejleszteni, jobbítani vágyó csapatok négy kategóriában versenyeznek. A Merj segítséget kérni! projekt az orvos és csapata kategóriában indul a 4 millió forintos díjak egyikéért. A közönségszavazás már csak egy hétig, március 13-áig tart:

  • A Merj segítséget kérni! projektre itt lehet szavazni. A szakmai díjak március 23-án derülnek ki a RAD díjátadón.

Miért van szükség pszichoonkológiára?

A daganatos betegek száma hazánkban is folyamatosan nő. 2020-ban 68 426 új esetet regisztráltak Magyarországon. Az onkológia terápiás lehetőségei a test gyógyítására az utóbbi időben jelentősen bővültek, ám dr. Prezenszki Zsuzsanna pszichiáter, pszichoterapeuta, a döntőbe jutott Merj segítséget kérni! projekt vezetője úgy látja, a betegség a köztudatban sokak számára még mindig egyenlő a halállal. Ahogy egy betege mondta friss diagnózissal a kezében:

„A rettegés a legenyhébb kifejezés”

A daganat nem pusztán a test betegsége. Nem csupán egy, a szervezetben keletkezett, eltávolítandó sejtcsomó. A betegséget kísérő félelem, szorongás a teljes embert, a testét, a lelkét, egész létezését a karmai közé ragadja. Sőt nemcsak az érintettet, hanem a környezetét is sokkolja, és nem csak az út elején. A műtét, a megterhelő kezelések, a családból kieső kereső, a gyerekek ellátásából kieső szülő, az egyre romló társadalmi státusz mind-mind olyan helyzet, amelyben a beteg és a környezete egyaránt segítségre szorul.

Segítség márpedig van

„A daganatos betegséget kísérő pszichés jelenségekkel foglalkozó pszichoonkológia fiatal tudomány. De mint minden fiatal tudomány esetében, itt is nagyon intenzív kutatások vizsgálják a hatékonyságot, a működés lehetőségeit. Ezekből a kutatásokból tudjuk, hogy a pszichés támogatás a betegség minden fázisában segíti a hatékony megküzdést és az életminőség fenntartását. mondja dr. Prezenszki Zsuzsanna pszichiáter. Számomra, aki már hosszú ideje dolgozom a pszichoonkológia területén, ez nem csupán elmélet, hanem mindennapi gyakorlat. Az érzelmi támogatás mással nehezen pótolható erőt ad. Legyen szó akár egyéni terápiáról, akár az érintett család egészének pszichés támogatásáról, akár a sorstársi közösség erejére építő különböző csoportos foglalkozásokról. A modern onkológiai módszerekkel, kezelésekkel ötvözött komplex pszichoonkológiai szemlélet segítségével egyre több élet megmenthető, vagy hosszú évekre meghosszabbítható, méghozzá megfelelő életminőség mellett.”

A doktornő és az Összehangolva – Gyógyít a képzeleted! Alapítvány csapatának célja elsöpörni a társadalmi tévhitet és egyben a megbélyegzést, miszerint aki pszichológushoz fordul, az "bolond".

„Martin Luther King híres beszédének szavai járnak a fejemben: »Van egy álmom Amerikáról…«. Van egy álmom nekem is: egy álom a daganatos betegek komplex ellátásáról. Egy álmom arról, hogy mindenki, akit daganatos betegséggel diagnosztizálnak, mer lelki segítséget kérni és kap is. Ha megnyernénk a Richter Anna Díjat, ingyenes foglalkozásokat tudnánk tartani daganatos betegeknek. Erőforrástáborokat szerveznénk, ahol a személyes jelenlét erejével gazdagodna mindaz, amit programjaink szakmailag jelentenek. Az erőforrás-hétvégék élményeiről – a résztvevők aktív, alkotó közreműködésével – rövidfilmet is készítenénk. A kisfilm célja az álmom beteljesítése: megmutatni az érintetteknek, a még bizonytalanoknak és tanácstalanoknak, hogy a pszichoonkológia – egyéni terápia, csoportok, erőforrástáborok – tényleg rengeteget ad a gyógyuláshoz vezető úton. Hogy vannak élethelyzetek, amelyekkel nem érdemes egyedül küzdeni. A daganatos betegség épp ilyen. Lehet és érdemes segítséget kérni”vallja dr. Prezenszki Zsuzsanna, a Merj segítséget kérni! projekt vezetője.

Rákpszichológia: nemcsak a test, a lélek is sajog - olvasson tovább!

A Richter Anna Díj jelentősége

A zsűri olyan újszerű, megvalósítható ötleteket várt idén is, amelyek kreatív, innovatív módon járulnak hozzá a fejlődéshez, minőségi változást hoznak mindannyiunk hétköznapjaiba. Talán soha nem volt még akkora szükségük támogatásra az egészségügyben, oktatásban, gyógyszerészetben dolgozóknak, mint az utóbbi megterhelő időszakban.

„A pályázatok mennyisége, a döntős csapatok lelkesedése mind azt mutatják, hogy a Richter Anna Díj hiánypótló, és egyedülálló abban a tekintetben, hogy az intézményekben és célterületeken felmerülő konkrét igényekre ad megoldást” – nyilatkozta Beke Zsuzsa zsűritag, a Richter Gedeon Nyrt. vállalat PR- és kommunikációs vezetője.

A húszmillió forint összdíjazású RAD öt csapatot díjaz négy-négy millió forinttal. A döntőbe jutott projektek közül négyet a zsűri választ ki, egy pedig a közönség szavazatai alapján nyer. A szavazatokat március 13. éjfélig várják.

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához