Ezeket látta már?

Növeli az amerikaiak rákkockázatát a CT-k sugárterhelése

2009.12.17. Módosítva: 2015.11.04.

A 2007-ben elvégzett komputertomográfos (CT) vizsgálatokból eredő sugárterhelés miatt 29 ezer amerikainál alakulhat ki rák és 15 ezren halhatnak meg - állítják hétfőn közzétett becslésükben amerikai kutatók.

Az Archives of Internal Medicine című szaklapban megjelent megállapítások további bizonyítékát adják a sugárterheléssel járó orvosi diagnosztikai vizsgálatok túlzott használatának az Egyesült Államokban.

Egy CT-vizsgálat során a hagyományos mellkasröntgenhez képest akár százszor nagyobb sugárdózist is kaphat a páciens. Míg 1980-ban 3 millió ilyen felvételt készítettek az Egyesült Államokban, addig 2007-ben már 70 milliót.

Amy Berrington de Gonzalez, a Nemzeti Rákkutató intézet munkatársa csoportjával kidolgozott egy számítógépes modellt az orvosi képalkotó vizsgálatok hatásának megbecslésére. Számításaik szerint a 2007-ben elvégzett CT-k következtében 29 ezer rák alakul majd ki, ebből 2 ezer mellrák lesz.

A szakemberek hangsúlyozzák, hogy a CT-k egy része elengedhetetlenül fontos, sőt életmentő, ám más esetekben nincs rájuk igazán szükség.

Forrás: MTI