Ezeket látta már?

Petefészekrák vagy menopauza?

A menopauzán átesett nőknél alkalmazott hormonpótló kezelés (HRT) nemcsak az emlőrák, hanem a petefészekrák kockázatát is növeli- írja legutóbbi számában a Lancet.

Menopauzában kevesebb női hormon termelődik, melynek következményeként kellemetlen tünetek lépnek fel, mint hőhullám, hüvelyszárazság, és megnő a csontritkulás és egyes szívbetegségek kockázata. Az ösztrogén és progeszteron megfelelő arányú pótlásával ezek a hatások megszűntethetők, ezért fejlesztették ki a hormonpótló kezelést (HRT).

Petefészekrák vagy menopauza?

Brit orvosok 1996 és 2001 között csaknem 1 millió (948 000) menopauzán már átesett nőt figyeltek meg legalább 3 éven keresztül. 30 százalékuk szedett hormonokat, 20 százalék csak korábban, felük pedig soha nem részesült hormonpótló terápiában. Összesen 2273 hölgynél fedeztek fel petefészekrákot, közülük 1591-en meg is haltak.

Meglepően azok körében volt gyakoribb a rák, akik legalább 5 évig pótolták hormonjaikat. A dohányzás és korábbi orális (szájon át szedhető) fogamzásgátlók szedése is növelte a betegség előfordulásának kockázatát.

A még nagyobb meglepetés pedig az volt, hogy azoknál a nőknél, akik rövidebb ideig használtak HRT-t, körülbelül ugyanolyan eséllyel fordult elő rák, mint akik soha nem szedtek hormonokat.

Steven Narod, a torontói Női Klinika Kutatóintézetének munkatársa hozzátette: "A petefészekrák előfordulásának 20 százalékos relatív gyakorisága kis számnak tűnik ugyan, de nagyon sok, egymillió nőt vizsgáltunk. A brit lakosságra levetítve az adatokat, körülbelül 1000 brit nő halt meg 1996 és 2001 között a hormonpótló kezelés miatt.

Valerie Beral, az oxfordi Rákkutató Intézet Járványtani részlegének kutatója szerint, aki a fenti vizsgálatot is irányította, az emlő-, endometrium- (méhfal), és petefészekrák a brit nők körében felfedezett rákok 40%-át teszi ki. A vizsgálat szerint a fenti három ráktípus együtt 63 százalékkal gyakoribb hormonpótló kezelésben részesülők között.

Amint 2002-ben összefüggésbe hozták a HRT-t az emlőrákkal, az USA-ban rengeteg nő abbahagyta a kezelést, ezáltal jelentősen lecsökkent az új emlőtumoros betegek száma.

Forrás: Medipress