Mindenki ezt nézi most!

Polip: meddig marad jóindulatú az elváltozás?

polip, jüindulatú daganat, vastagbélrák, orrpolip, bélgyulladás, terápia, diagnózis

Polip: ijesztően hangzik, mégis jó diagnózisnak számít. Minél előbb sikerül felfedezni és eltávolítani, annál kisebb az esély a további burjánzásra. Hol alakulhat ki és hogyan távolítható el a polip?

Mi az a polip és hol fordulhat elő?

A polip eredendően jóindulatú daganat. Sokfelé előfordulhat a szervezetünkben, mivel az összes mirigyhám részünkből kiindulhatnak ilyen jóindulatú sejtburjánzások.Több fajtája is létezik, többek közt kialakulhat a szervezetben méhszájpolip, vastagbélpolip, de megtámadhatja a légutakatis, sőt az orrunkban is előfordulhat. Méretük igen változó, gyufafej nagyságútól a diónyi méretűig. Leggyakrabban az orrpolip, az arcüregi polip, a méhpolip,a vastagbélpolipfordul elő.

Az emésztőrendszertöbb pontján is kialakulhatnak polipok: a nyelőcsőben, a gyomorban, a vékony-, a vastag- illetve a végbélben.

Jelenlétük nem mindig okoz panaszt, fölfedezésük azonban fontos, többek között ezért is ajánlott rendszeresen részt venni a szűrővizsgálatokon. Vannak, amelyek működési zavarokkal hívják fel a betegek figyelmét - az orrpolip például légzési nehézségeket okoz.Bár a diagnózis első hallásra ijesztő lehet, valójában nincs ok aggodalomra, a "váratlan vendégektől" ugyanis az esetek nagy részében könnyű megszabadulni - leginkább sebészi úton.

Rosszra is fordulhat

Sajnálatos tény, hogy hazánkban rendkívül magas a vastagbélrák okozta halálozás, aminek hátterében épp egy elhanyagolt bélpolip áll. A nyálkahártya - kezdetben jóindulatú - burjánzását akár bélgyulladás is okozhatja, ezért is fontos, hogy szakemberre bízzuk a tünetek kezelését. A bélpolipok azonban könnyen alakulnak át rosszindulatú burjánzássá. A vastagbélpolip tehát a vastagbélrák előszobájának tekinthető.

Könnyű a polip diagnózisa?

A polipok diagnosztizálása ma már nem okoz kihívást az orvosoknak, számodra azonban életmentő lehet - különösen akkor, ha a családban előfordult már a vastagbél rákos elváltozása. Orvosi szempontból a legveszedelmesebbek, amiről többet hallunk, a bélpolipok. Azt mondják, ötvenéves korunkra minden második embernek legalább egy ilyen, egy centinél nagyobb polipja van. Mivel a polipok az esetek nagy részében nem okoznak tünetet, az ötven év fölöttiek számára javasolt a kolonoszkópiás vizsgálat elvégeztetése.

Vastagbélrák: milyen jelekre kell figyelni? Olvasson tovább!

A méhet érintő sejtburjánzás az esetek jelentős részében jóindulatú, a későbbi onkológiai kockázat miatt azonban érdemes azt eltávolítani. Kisebb változatuk egyáltalán nem okoz panaszokat, a nagyobbak jelenlétére azonban fokozott váladékozás, vérzés vagy megfoganási nehézség hívhatja fel a figyelmet.

A kialakulását okozhatják hormonális változások, illetve gyulladásos folyamatok. A méhszájpolipot az évenként esedékes nőgyógyászati szűrésen diagnosztizálja az orvos, eltávolítása apróbb orvosi beavatkozás során történik.

A polipok létrejöttének pontos mechanizmusa nem ismert, feltehetően több tényező játszik szerepet. A szakértők véleménye szerint elsősorban az allergia és a krónikus gyulladások kialakulása állhat a háttérben.

Forrás: EgészségKalauz