Ezeket látta már?

Pontosabban mutatja ki az emlőrákot a 3D-mammográfia

2014.06.27. Módosítva: 2016.04.25.

A 3D-s mammográfia a hagyományosnál pontosabban mutatja ki a mellrákot, és a tévesen pozitív diagnózisok számát is csökkenti - erősítették meg egy nagy létszámú amerikai kutatás eredményei.

A 2D-s mammográfiához képest a 3D-s az invazív mellrák felismerésének arányát 41 százalékkal, az összes melldaganat felderítésének rátáját 29 százalékkal növelte - írták a tanulmány szerzői a Journal of American Medical Association című szaklapban.

Pontosabban mutatja ki az emlőrákot a 3D-mammográfia

A háromdimenziós képalkotási technika, melyet az amerikai élelmiszer- és gyógyszerellenőrzési hatóság (FDA) 2011-ben engedélyezett, 15 százalékkal csökkentette a tévesen pozitív diagnózisok számát is. A kutatást majdnem félmillió nő részvételével végezték három amerikai egészségügyi központban.

"Ennek a kutatásnak az eredményei alátámasztották, hogy a 3D-s mammográfia nagyobb arányban mutatja ki az invazív melldaganatot, és elkerülhető vele a páciensek tévesen pozitív diagnózis miatti stressze, illetve a további vizsgálatok terhei" - hangoztatta Donna Plecha, a Clevelandi Egyetemi Egészségügyi Központ munkatársa.

Ez a rendszer a digitális mammográfiát kombinálja a tomográfiával (a mell egyes "szeleteinek" felvételeivel), hogy sokkal részletesebb és célzottabb képet, a mell 3D-s felvételét állíthassa elő. A vizsgálat alig különbözik a hagyományos mammográfiától, csak néhány másodperccel tart tovább.

Az új technika azt is lehetővé teszi, hogy a mell szerkezetének jellemzőit világosan lássák, azokat a részeket is, amelyek a 2D-s mammográfiával nem voltak egyértelműek: egy folt jelezhetett tumort is, de lehet, hogy csak hasonlított rá.

A mellrák diagnózisának időpontja meghatározza a túlélés esélyeit is. Ha elég korán fedezik fel, és még nem képzett áttétet a szervezet más részeiben, akkor a túlélés aránya 97 százalékos - hangsúlyozták a tanulmány szerzői. Hozzátették: az Egyesült Államokban nyolcból egy nőnél alakul ki mellrák élete során.

Forrás: MTI