Ezeket látta már?

Gyógyítható-e a prosztatarák? Ezek a prosztatadaganat kezelési lehetőségei

prosztatarák, prosztata daganat, tumor diagnózis, szűrővizsgálat

A prosztatarákot a betegség stádiumától és más tényezőktől függően többféleképpen kezelhetik.

Korai stádiumban lévő prosztatadaganatokat nem minden esetben kezelik, sokszor elég lehet szoros orvosi kontroll. A kezelés egyes esetekben gyógyítható, más esetekben az emberek évekig élhetnek a rákkal anélkül, hogy az továbbterjedne vagy komoly problémákat okozna.

Kezelési lehetőségek

A korai stádiumú prosztatarák gyógyítható, a helyi vagy regionális prosztatarák 5 éves relatív túlélési aránya közel 100%. Ha a rák a test más részeire, például a tüdőre, a májra vagy a csontokra áttétet képez, az 5 éves relatív túlélési arány 31%-ra csökkenhet.

Ha a rák már elterjedt, az orvosok kezeléssel meg tudják gyógyítani, de a kilátások általában kedvezőtlenebbek, mint a korábbi stádiumokban.

Évekig élhetnek a betegek prosztatarákkal, mivel a kezelések segíthetnek kezelni a rákot és annak tüneteit, és fenntartani a jó életminőséget. Ez a rák az életkor előrehaladtával egyre gyakoribbá válik.

A prosztata vagy dülmirigy a férfi belső nemi szervekhez tartozó nemi mirigy. Felnőtt szelídgesztenye nagyságú és formájú szerv. A húgyhólyag alatt helyezkedik el, az abból kiinduló húgycsövet körülvéve. Az általa termelt váladék, a prosztataváladék a hímivarsejtekkel és az ondóhólyag váladékával együtt képezi a hím nemi váladékot, az ondót.

Gyógyítható-e a korai stádiumú prosztatarák?

Gyógyultnak tekinthető, akinek a prosztatarákja nem terjedt a prosztatán kívülre, nem érte el a közeli nyirokcsomókat és a diagnózis felállítása után 5 évvel tünetmentes.

Ha a rák a test távolabbi részeire, például a tüdőre, a májra vagy a csontokra terjed, az 5 éves relatív túlélési arány drasztikusan csökken. Ezért a korai diagnózis növeli a sikeres kezelés esélyét.

A prosztatarák diagnosztizálása

A prosztatarák kivizsgálása során a tünetek kikérdezése után többféle vizsgálatot végezhet a kezelőorvos. Általában a rektális vizsgálat, vagyis a prosztata végbélen keresztül történő tapintásos vizsgálata az első lépés. Különböző képalkotó vizsgálatokat is végeznek, például végbélen keresztül végzett ultrahangos vizsgálatot vagy MRI-t.

Vérvizsgálat is történhet, többek között a vér (prosztataspecifikus antigén) PSA-szintjének ellenőrzése céljából. Prosztatarák esetén legtöbbször a PSA-szint emelkedett, azonban a magasabb érték más betegség jele is lehet. A prosztatarák pontos diagnózisához szövettani mintavétel (biopszia) szükséges.

Gyógyítható-e az előrehaladott vagy áttétes prosztatarák?

Ha a rák már elterjedt, különböző kezelésekkel még mindig lehet gyógyítani. A kilátások azonban általában kevésbé ígéretesek, mint a korábbi stádiumokban. A prosztatarákban szenvedő emberek közül 10-ből körülbelül 3 ember számíthat arra, hogy 5 évvel az áttétes prosztatarák diagnózisa után még életben lesz.

4. stádiumú rák

A prosztatában kezdődik és növekszik, ezután a közeli szervekre vagy a test más területeire terjed.

A 4. stádiumú prosztatarák nem gyakori diagnózis. A prosztatarák legtöbb esetét korai stádiumban diagnosztizálják, amikor a rák a prosztatára korlátozódik.

Meggyógyítani nem, de kezelni lehet a 4. stádiumú rákot.

A prosztatarák-kezelés céljai:

  • a rákot ellenőrzés alatt tartani;
  • a tünetek kezelése;
  • a lehető leghosszabb ideig jó életminőséget biztosítani a betegnek.

Sok esetben az emberek évekig együtt tudnak élni a prosztatarákkal.

Milyen kezelések állnak rendelkezésre?

Az, hogy az orvos pontosan milyen kezelést javasol prosztatarák esetén, számos tényezőtől függ, többek között a rák stádiumától.

A korai stádiumú prosztatarák egyes eseteiben az orvosok aktív felügyeletet javasolhatnak. Ez azt jelenti, hogy szorosan nyomon követik a rákot, 6 havonta PSA-vérvizsgálatot végeznek Megbízható forrás és évente végbélvizsgálatot. A rák gyógyítását célzó kezelések előnyösek lehetnek, ha a vizsgálati eredmények megváltoznak.

Az ismételt vizsgálatok sokkal több információt szolgáltathatnak, mint egy egyszeri PSA-vizsgálat, és segíthetnek annak mérésében, hogy milyen gyorsan emelkedik a PSA-szint, ha egyáltalán emelkedik. Például egy olyan PSA-szint, amely egy év alatt megduplázódik – még ha az orvosok által "normálisnak" tekintett tartományon belül is van – jelentősebb lehet, mint egy emelkedett szint, amely stabil marad.

Lehetséges kezelési lehetőségek

  • műtét: ha a prosztatarák nem terjed túl a prosztata tokján, akkor a prosztata eltávolítása rendszerint kielégítő eredményt ad;
  • sugárterápia: amelynek során nagy energiájú sugárnyalábokat használnak vagy radioaktív magokat helyeznek a prosztatába a rákos sejtek elpusztítására;
  • hormonterápia: férfi nemi hormonok (tesztoszteron, androgének) a rák növekedését táplálhatják, ezért lecsökkentik a szintjét;
  • kemoterápia: amelynek során gyógyszereket alkalmaznak a gyorsan osztódó sejtek, például a rákos sejtek elpusztítására. Általában előrehaladottabb, áttétet adó prosztatarákok kezelésénél alkalmaznak kemoterápiát, kombinálva egyéb kezelési módokkal;
  • célzott terápia: amelynek során a rákos sejteket célzottan megtámadó gyógyszereket alkalmaznak;
  • immunterápia: amely segíthet a szervezet természetes védekezőképességének fokozásában a rák ellen.

A prosztatarák megelőzése

A prosztatarák kialakulásának megelőzése érdekében a legtöbb amit tehet, az egészséges életmódra való törekvés.

Ezen kívül fontos a daganat korai felismerése. A prosztataszűrés gyakoriságára vonatkozóan sokféle ajánlás van. Általános javaslat, hogy a döntés a kezelőorvossal való konzultáció után szülessen, ahol a páciens és a kezelőorvos közösen mérlegeli ez egyedi rizikófaktorokat illetve a szűrés elvégzéséből eredő előnyöket és hátrányokat.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Prosztatarák: csökkentheti az esélyét ezzel az 5 módszerrel

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

prosztatarák

Forrás: MedicalNewsToday
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához