Rákellenes terápiákat is segíthet az idei orvosi Nobel-díjas kutatás

#daganat #rák #Vesebetegségek #Nobel-díj
2019.10.07.

Honnan tudják a sejtek, hogy mennyi oxigént kell felhasználniuk?  Hogyan hat a sejtek anyagcseréjére az oxigénszint? Hogyan alkalmazkodnak a környezet oxigéntartalmához a sejtek? Egyáltalán miért olyan fontos ez? 

Három tudós, William Kaelin, Gregg Semenza és Sir Peter Ratcliffe kapták megosztva az orvosi Nobel-díjat, annak felfedezéséért, hogyan érzékelik a sejtek az oxigént, illetve hogyan alkalmazkodnak a környezet oxigéntartalmához.

Új gyógyítási módszer alapjai

Ma délelőtt jelentették be, hogy kinek ítélték oda idén a Nobel-díjat az orvostudomány, illetve fiziológia területén elért eredményeiért. A díjat az amerikai William Kaelin és Gregg Semanza, valamint a brit Sir Peter Ratcliffe kapta megosztva, a sejtek oxigén-érzékelési képességeinek feltérképezéséért, illetve azért, hogyan képesek adaptálódni a sejtek az oxigén elérhetőségének változásaihoz.

A kutatási eredményeik segítségével megérthetjük, hogyan hat a sejtek anyagcseréjére az oxigénszint. Ez pedig új gyógyítási módszerek alapjait jelentheti, és ígéretes terápiákat lehet kifejleszteni például a vérszegénység, a daganatos betegségek és számos más probléma ellen - mondta a díjat odaítélő bizottság a stockholmi sajtótájékoztatón.

Oxigénre szükségünk van ahhoz, hogy az elfogyasztott táplálékot felhasználható energiává alakíthassuk – ezt évszázadok óta tudjuk. Azt azonban csak most sikerült megérteni, hogyan alkalmazkodnak a sejtek az oxigénszint változásaihoz. William Kaelin, Gregg Semenza és Sir Peter Ratcliffe azonosították azt a molekuláris mechanizmust, mely bizonyos gének aktivitását szabályozza a változó oxigénszintnek megfelelően.

Olvasson tovább: Ezek a vastagbélrák tünetei!

Hogyan segíthet a daganatos betegségek kezelésében?

Az oxigén-érzékelésnek nemcsak az hétköznapi, élettani folyamatokban van szerepe (például a magzati fejlődésben), de számos betegség progressziójában is. A súlyos, krónikus vesebetegségben szenvedőknél például gyakori a vérszegénység, mert a vese nem képes elegendőt előállítani abból a hormonból, melynek termelődése az alacsony véroxigénszint esetén fokozódik, és hatására több vörösvérsejt képződik. Daganatos betegségek esetén pedig ezek a folyamatok a tumor növekedésének szolgálatába is állhat, hiszen a változó anyagcsere-mechanizmusok a ráksejtek szaporodását támogatják.

A felfedezések segítségével a tudósok olyan gyógyszereket és eljárásokat fejleszthetnek ki, melyek a terápiás céloknak megfelelően aktiválhatják vagy blokkolhatják az oxigén-érzékelő folyamatokat. 

Forrás: egeszsegkalauz.hu