Ezeket látta már?

Rákkutatás: a Down-szindrómásoknál a kulcs?

2017.06.26. Módosítva: 2017.06.26.
down-szindroma

Rengeteg az azonosság a Down-szindróma és az Alzheimer-kór között, derült ki egy nemzetközi konferencián, sőt, a Down-szindrómások vizsgálata segítheti az újkori rákkutatásokat is.

A napokban zajlott le a második T21RS Nemzetközi Konferencia Chicagoban (USA), ahol orvosok és tudósok a Down-szindróma állapot legújabb kutatásait mutatták be. A találkozó legnagyobb és legizgalmasabb eredménye az a felfedezés, hogy Down-szindrómások vizsgálata segítheti az újkori rákkutatásokat, és az Alzheimer-kór jobb megismerését is.

A célzottan 21-es triszómiás állapotot – a triszómia az a sejtosztódási rendellenesség, amikor a sejtosztódás során valamelyik kromoszómából nem kettő, hanem három alakul ki, a 21-es kromoszóma hármassága jelenti a Down-szindrómát- vizsgáló konferencia során új, meggyőző eredmények láttak napvilágot.

A Down-szindrómával élők körében a szolid daganatos megbetegedések szinte egyáltalán nem fordulnak elő A Down-szindrómával élők körében a szolid daganatos megbetegedések szinte egyáltalán nem fordulnak elő Forrás: EgészségKalauz

A konferencián elhangzott legfontosabb információ az volt, hogy immár számos vizsgálattal alátámasztható az az átütő felismerés, miszerint a Down-szindrómával élők kezében lehet a rák és az Alzheimer-kór megismerésének kulcsa is. A nemzetközi kutatócsoportok figyelmét ugyanis felkeltette az a tény, miszerint a Down-szindrómával élők körében a szolid daganatos megbetegedések szinte egyáltalán nem fordulnak elő. Éppen ezért a rákkutatásban új területeket nyithat meg a Down-szindrómások állapotának mélyebb vizsgálata.

Az már korábban is ismert volt, hogy az Alzheimer-kór és a Down-szindróma között jelentős a hasonlóság ugyanis az Alzheimer-kór során tapasztalható értelmi hanyatlásban ugyanúgy szerepet játszik a 21-es kromoszómán található DYRKA1 génszakasz, mint a Down-szindrómásoknál. Erre a hasonlóságra alapozó, a Down-szindrómásoknak és az Alzheimer-kórban szenvedőknek is segítséget nyújtó készítményt nemrégiben maga az Egyesület is elérhetővé tett a magyar fogyasztók számára.

Tudta, hogy a cukorbetegséggel is rokonságot mutat az Alzheimer-kór? Olvasson tovább!

Kisari Károly, a Down Egyesület elnöke szerint a találkozón elhangzott kutatói tapasztalatok megerősítések abban, hogy érdemes egyre mélyebb vizsgálatokat folytatni a Down-szindrómások körében. "Rendkívül pozitív eredménynek tartom, hogy a sokak fejében betegségként számon tartott Down-os állapotról kiderült, hogy az eddigi vélekedésekkel szemben a Down-szindrómások épphogy súlyos betegségekben szenvedők segítségére lehetnek."

A chicagói eseményen elhangzott eredményeken felbuzdulva Kisari Károly azt is elmondta, hogy a Down Egyesület is pályázni fog három kutatási alapra, mely a Magyarországon élő Down-szindrómásokat vizsgálná hasonló témákban, gazdagítva és kiegészítve ezzel a nemzetközi kutatásokat.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához