Ezeket látta már?

Szájüregi daganat: ez nagy eséllyel növeli a rizikóját

szajuregi_daganat

A szájüregi daganatok a nyelvet, az ínyt, a szájpadlást, a száj belsejének nyálkahártyáját érinthetik. Bizony tényezők növelik ezen daganattípusok kialakulásának rizikóját: ezek közé tartozik például az életkor, a dohányzás és az alkoholfogyasztás.

Évente közel 135 000 halálos áldozatot követelnek a szájüregi daganatok, ráadásul ez a szám az elmúlt évtizedekben folyamatosan nő. Magyarország különösen érintett: az európai országok közül hazánkban diagnosztizálják a legtöbb új beteget és a halálos áldozatok száma is kiemelkedően magas. A szájüregi daganatok kialakulásánál egyaránt szerepet játszhatnak olyan tényezők, melyeket nem tudunk befolyásolni (pl. az életkor, a nem vagy a genetikai örökségünk), és olyanok is, melyek az életmóddal vannak összefüggésben. A szakemberek szerint ez utóbbiak a gyakoribbak, vagyis az életmód megváltoztatásával jelentős mértékben csökkenthetjük a szájüregi daganatok kialakulásának rizikóját.

A szájüregi daganatok előfordulása

A szájüregi daganatok kétszer olyan gyakran érintik a férfiakat, mint a nőket, és a betegek kétharmada 55 éven felüli (a betegek átlagos életkora a diagnózis idején 62 év). Természetesen a genetika is szerepet játszik abban, hogy ki hajlamosabb a betegségre, tehát ha valakinek a családjában már előfordult szájüregi daganat, akkor érdemes jobban odafigyelni a megelőzésre, illetve a rendszeres szűrésekre. A Fanconi-anémia, illetve a dyskeratosis congenita nevű, ritka genetikai rendellenességek rendkívüli mértékben megnövelik a szájüregi daganatok rizikóját.

Újabb érv a dohányzás ellen

A szájüregi daganatok kialakulásában rendkívül nagy szerepe van a dohányzásnak, illetve az alkoholfogyasztásnak. A betegségben érintettek 80 százaléka dohányzott, 70 százaléka pedig rendszeresen fogyasztott alkoholt (pontosabban, nagyivónak számított). A két tényező együttesen természetesen tovább növeli a rák kialakulásának esélyét.

Az elmúlt években egyre több olyan esetet regisztrálnak, ahol a szájüregi daganatok kialakulásában a humán papilloma vírussal való fertőzöttség is szerepet játszik. A humán papilloma vírus (HPV) tulajdonképpen egy víruscsalád, melynek tagjai többek között szemölcsöket is okozhatnak, de daganatos betegségek (elsősorban a méhnyakrák) rizikóját is növelik.

Figyeljünk az elváltozásokra!

A szájüregi daganatok a betegség első szakaszában általában nem járnak együtt látványos tünetekkel, ugyanakkor a szabad szemmel is jól látható vagy más módon érzékelhető elváltozások úgynevezett daganatot megelőző állapotot is jelezhetnek, vagyis ezekből nagyobb valószínűséggel alakulnak ki daganatok. Ilyen elváltozás lehet például leukoplakia vagy a lichen planus.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához