Paraneoplázia: amikor daganat van a tünetek mögött

#Daganatos betegségek #idegrendszeri betegség #Mozgásszervi betegségek
2018.04.30. Módosítva: 2018.05.01.

A paraneopláziás szindróma a daganattal összefüggő tünetegyüttes. Mit kell tudni a paraneopláziáról, milyen panaszok utalnak rá?

Gyakran okoz mozgásszervi vagy idegrendszeri panaszokat, amelyek a tumor elhelyezkedésétől távol is megjelenhetnek.

Kiderült: a rák nem átok, hanem örökség!

A tünetek közvetlen összefüggésben állnak a daganatos betegséggel (para = mellett, neoplázia = daganatképződés). A panaszokat a tumor által termelt különféle anyagoknak – hormonoknak, fehérjéknek, egyéb biokémiai vegyületeknek, anyagcsere-bomlástermékeknek – a véráramba kerülése váltja ki.

Paraneoplázia tünetei Forrás: Rákgyógyítás

A paraneopláziás szindróma tünetei

A tünetek a daganat típusától és a kísérőbetegségektől függően rendkívül sokfélék lehetnek: a koordinációs zavaroktól az érzékelési és neurológiai rendellenességeken keresztül az ízületi fájdalmakig, a hasmenéstől a vérnyomás-ingadozásig szinte bármi előfordulhat.

Fontos ezzel tisztában lenni, mert sokszor előfordul, hogy a mozgásszervi bántalmak mögött kopásos, reumatikus betegséget tételeznek fel, holott a panaszok hátterében állhat a daganatos betegség is.

Ezért is nagyon lényeges a személyre szabott állapotfelmérés és mozgásterápiás terv kidolgozása, mert ahányféle sejtje van az embernek, annyiféle daganattípus és kísérőbetegség-kombináció létezhet.

Forrás: Rákgyógyítás